Ένας νεκρός και τουλάχιστον 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός των σημερινών βομβιστικών επιθέσεων εναντίον σιιτών μουσουλμάνων στο Μπανγκλαντές, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και είχαν στόχο χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για τον ετήσιο εορτασμό της Ασούρα -της ιερότερης για τους σιίτες θρησκευτικής επετείου- στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, την Ντάκα.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο τιμούν την ιερή Ημέρα της Ασούρα-- την κορύφωση του πένθους για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ--με τελετές, πορείες και αυτομαστίγωση.

Σύμφωνα με ηγέτες της μικρής σιιτικής κοινότητας του Μπανγκλαντές, αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε στόχος επίθεσης η εκδήλωση.

Σιίτες μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί στο ιστορικό Χουσεϊνι Νταλάν--τον σημαντικότερο σιιτικό χώρο στην παλιά πόλη της Ντάκα--για να ξεκινήσουν την ετήσια πορεία τους με αφορμή την Ασούρα.

Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα στον τόπο της επίθεσης και πριν από λίγο η ιστοσελίδα παρακολούθησης Ισλαμικών Σελίδων και Λογαριασμών SITE, επικαλούμενη τους τζιχαντιστές, ανέφερε ότι σύμφωνα με το ΙΚ "στρατιώτες του Χαλιφάτου στο Μπανγκλαντές" πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Ντάκα στη διάρκεια "πολυθεϊστικών τελετουργικών".