Το Ισραήλ και η Ιορδανία με την ιδιότητά της ως φύλακας των αγίων τόπων στην Ιερουσαλήμ, συμφώνησαν σε νέα μέτρα που θα διέπουν το καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών, προκειμένου να τερματιστεί η έκρηξη της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες στο Αμάν τη συμφωνία αυτή που προβλέπει κυρίως μόνιμη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας της πλατείας, στο τέλος χωριστών συνομιλιών που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Λίγες ώρες αργότερα, χωρίς να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κέρι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη βούλησή του να "διατηρήσει το στάτους κβο" στην Πλατεία των Τζαμιών, το οποίο δεν επιτρέπει σε μη-μουσουλμάνους να προσεύχονται εκεί.

"Το Ισραήλ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να διατηρήσει το στάτους κβο στα χαρτιά και στην πράξη" και "θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική του την οποία ακολουθεί επί μακρόν: οι μουσουλμάνοι προσεύχονται στο Όρος του Ναού, οι μη-μουσουλμάνοι επισκέπτονται το Όρος του Ναού", δήλωσε ο Νετανιάχου χρησιμοποιώντας την ονομασία με την οποία αποκαλούν οι εβραίοι τον τόπο αυτό.

Το θέμα του ελέγχου και της πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία, όπως και τόπο λατρείας για τους εβραίους που θεωρούν ότι είναι η θέση του αρχαίου ναού τους, δρουν καταλυτικά στις ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις που διαρκούν εβδομάδες τώρα.

Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία κατηγορούν το Ισραήλ ότι θέλει να αλλάξει τους κανόνες (το καθεστώς) που διέπουν την Πλατεία των Τζαμιών από το 1967, και πέρα από αυτό, να χωρίσει την πλατεία σε δύο μέρη, στους εβραίους και τους μουσουλμάνους. Το Ισραήλ αρνείται ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ συμφωνεί στον "πλήρη σεβασμό του ιδιαίτερου ρόλου" της Ιορδανίας, του φύλακα των ιερών τόπων, και δεν προτίθεται να χωρίσει την πλατεία.

"Οι ισραηλινές και οι ιορδανικές αρχές" πρόκειται εξάλλου να συνεδριάσουν "προσεχώς", σύμφωνα με τον Κέρι, για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στην πλατεία.

Ανάμεσα στα μέτρα της συμφωνίας που ανακοινώθηκε από τον Κέρι είναι η 24ωρη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας όλων των σημείων της Πλατείας των Τζαμιών, μια πρόταση του ιορδανού μονάρχη. "Αυτό θα παρέχει ορατότητα και πλήρη διαφάνεια" ενώ "θα αποθαρρύνει οποιονδήποτε θέλει να διαταράξει την ιερότητα του χώρου", έκρινε ο Κέρι.

Διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, συνέχιση του κύκλου βίας

Η διεθνής κοινότητα που ανησυχεί για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης ασκεί πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Μια νέα επίθεση σημειώθηκε χθες από Παλαιστίνιο, ο οποίος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, μετά την απόπειρά του να μαχαιρώσει ιδιωτικό φρουρό σε σημείο ελέγχου μεταξύ της κατεχόμενης βόρειας Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ.

Ο θάνατος αυτός αυξάνει σε 53 τον αριθμό των Παλαιστινίων και Αράβων πολιτών του Ισραήλ που έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Μερικοί από αυτούς είναι δράστες επιθέσεων. Από ισραηλινής πλευράς, έχουν σκοτωθεί οκτώ άνθρωποι.

Τα βίαια επεισόδια κλιμακώνονται 20 χρόνια μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Ιτζχάκ Ραμπίν από φανατικό ορθόδοξο εβραίο που αντιτίθετο στις ειρηνευτικές προσπάθειες τις οποίες υποστήριζε ο Ραμπίν μέσω των συμφωνιών του Όσλο του 1993. Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο ζητώντας επανάληψη του διαλόγου με τους Παλαιστινίους.