Το προσχέδιο του πορίσματος επιτόπιας έρευνας που διεξήχθη κατ' εντολήν της υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ (USAID) για τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010 στην Αϊτή, αντίγραφο του οποίου είδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, αμφισβητεί τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων και διατυπώνει εκτιμήσεις για πολύ χαμηλότερους αριθμούς νεκρών και αστέγων. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών της Αϊτής στο σεισμό του Ιανουαρίου του 2010 είχαν βρει το θάνατο από 200.000 ως 250.000 άνθρωποι.

 Το προσχέδιο, με ημερομηνία 13η Μαΐου, το οποίο δεν είναι οριστικό και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αναφέρει ότι «ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο στο σεισμό εκτιμάται (ότι ανέρχεται) μεταξύ 46.190 και 84.891».

 Η εκτίμηση διατυπώνεται μετά την συγκέντρωση στοιχείων από ερευνητές στην Αϊτή ένα χρόνο μετά το σεισμό.

Ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - στο οποίο υπάγεται η USAID - επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η έρευνα αυτή διεξήχθη στη χώρα με τη συμβολή της εταιρίας LTL Strategies, η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

 Ο Τόνερ αναγνώρισε ότι το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων της έρευνας είχε «εσωτερικές ανακολουθίες». «Βρισκόμαστε στην διαδικασία επανεξέτασης αυτών των ανακολουθιών με την LTL Strategies για να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που θα δημοσιοποιήσουμε είναι ακριβείς», δήλωσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

 Η έκθεση αμφισβητεί επίσης τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των σεισμοπαθών που παραμένουν άστεγοι στην Αϊτή ανέρχεται πλέον σε 630.000. Η έρευνα αναφέρει ότι μόλις το 5 ως 10% του αριθμού αυτού ζει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Εάν τα στοιχεία της έκθεσης αυτής επιβεβαιωθούν και δημοσιοποιηθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα έχουν εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες όσον αφορά την διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.
TAGS