Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών που συγκλόνισε το βορειοανατολικό Αφγανιστάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Πακιστάν και την Ινδία

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς, ωστόσο, νεότερος απολογισμός αναφέρει πως σκοτώθηκαν πάνω από 180 άνθρωποι. Οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. 

Στο Πακιστάν, τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Η πακιστανική Αρχή διαχείρισης των φυσικών καταστροφών έκανε λόγο για 43 νεκρούς, προσθέτοντας ότι αναμένει να επιβεβαιωθούν πολλοί ακόμη θάνατοι.

Ο στρατός από την πλευρά του επιβεβαίωσε τον θάνατο 123 ανθρώπων και κατέστησε γνωστό ότι περισσότεροι από 950 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στο Αφγανιστάν ο απολογισμός έχει ανέλθει σε 33 νεκρούς, μεταξύ αυτών 12 μαθητριών που ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το σχολείο τους για να γλυτώσουν από το σεισμό στο Τακχάρ, μία επαρχία που επλήγη στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας.

Επιπλέον, 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπανταχσάν, 10 στο Ναγκαρχάρ (ανατολικά) και δύο στην επαρχία Μπαγκλάν.

Αρχικά το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ανακοίνωσε ότι η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος), είχε μέγεθος 7,7 Ρίχτερ και επίκεντρο στο βόρειο Πακιστάν, όμως λίγο αργότερα διόρθωσε, δίνοντας το μέγεθος στα 7,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο 82 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Φεϊζαμπάντ, στην περιοχή του Χίντου Κους. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 196 χλμ. και η διάρκειά του ήταν μεγαλύτερη του ενός λεπτού. Η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία αποτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 8,1 βαθμούς. Ακολούθησαν τουλάχιστον δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4,7 και 4,8 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ο σεισμός έγινε αισθητός για σχεδόν ένα λεπτό στο Νέο Δελχί, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βγουν στους δρόμους και να εκκενώσουν τα ψηλά κτίρια.

Επίσης ήταν αισθητός στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν, όπως επίσης και την Καμπούλ, αλλά όχι στο Νεπάλ, στο οποίο είχε σημειωθεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από τον σεισμό σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε κάποιες περιοχές της Καμπούλ, ενώ σε πολλές πόλεις του Πακιστάν δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Μόλις ενημερώθηκα για τον δυνατό σεισμό στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Ινδία. Προσεύχομαι για την ασφάλεια όλων». 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρές σεισμικές δονήσεις, οι οποίες άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Η χειρότερη καταστροφή ήταν πριν από 10 χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, όταν σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών --το επίκεντρο του οποίου ήταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χλμ. από αυτό του σημερινού σεισμού-- είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 75.000 ανθρώπων και είχε αναγκάσει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.