Κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κατά περισσότερο από το ΑΕΠ της Ισλανδίας, είδε πέρυσι να αυξάνεται η περιουσία του ο πιο πλούσιος άνδρας στην Κίνα, ο Ουάνγκ Τζιανλίν, σύμφωνα με το Forbes.

Η περιουσία του προέδρου και ιδρυτή του ομίλου Dalian Wanda, που εξειδικεύεται στον τομέα των ακινήτων και της ψυχαγωγίας, πέρασε έτσι από τα 13,2 στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον φετινό «Κατάλογο των 100 μεγαλύτερων περιουσιών στην Κίνα», ο οποίος δημοσιεύεται ετησίως από το αμερικανικό περιοδικό.

Μάλιστα ο Ουάνγκ Τζιανλίν υπερδιπλασίασε την περιουσία του παρ'ότι έχασε σε μια μόνον ημέρα τον Αύγουστο 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την βουτιά που σημείωσαν τα χρηματιστήρια.

Η σημαντική αυτή αύξηση των περιουσιακών του στοιχείων οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο δύο εκ των θυγατρικών του ομίλου Wanda.

Στην Κίνα, βεβαιώνει ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος, το να παίζει κανείς με τις δυνάμεις της αγοράς και να δείχνει δημιουργικότητα είναι πολύ αποδοτικό.

«Είναι ωραίο να έχεις λεφτά», παραδέχθηκε επίσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο πρώην αυτός αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας σε σύντομη εμφάνισή του για την ανακοίνωση του καταλόγου αυτού του Forbes.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν χρήματα, ιδιαίτερα μάλιστα οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά πλούσιοι, είναι και αυτοί άνθρωποι», διαβεβαίωσε.

Υπολογίζοντας βάσει του ρυθμού αύξησης της περιουσίας του, τα επτά αυτά λεπτά που εμφανίστηκε σε δημοσιογράφους αποφέρουν στον Ουάνγκ Τζιανλίν περίπου 200.000 δολάρια.

Στις αρχές της χρονιάς, ο δισεκατομμυριούχος εξαγόρασε έναντι 1,05 δισεκατομμυρίων ευρώ την ελβετική εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ Infront, την οποία διευθύνει ένας ανιψιός του (απερχόμενου) προέδρου της Fifa Σεπ Μπλάτερ και ασχολείται κυρίως με τη διάθεση στο εμπόριο των δικαιωμάτων αναμετάδοσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Στη συνέχεια εξαγόρασε το 20% του κεφαλαίου της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο κινέζος δισεκατομμυριούχος είχε γίνει εξάλλου γνωστός το 2012 εξαγοράζοντας την αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών AMC Entertainment έναντι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επισημαίνεται ότι ο Ουάνγκ Τζιανλίν πέρασε στην πρώτη από την τέταρτη θέση της κατάταξης αυτής του Forbes και εκθρόνισε τον Τζακ Μα, τον ιδρυτή της γνωστής κινεζικής εταιρείας διαδικτυακών πωλήσεων Alibaba, ο οποίος πέρασε στη δεύτερη θέση με την περιουσία του των 21,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.