Αρνείται να συναινέσει σε παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην προεδρικό θώκο της Συρίας η Γερμανική κυβέρνηση. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως «δεν μπορούμε να φανταστούμε σενάριο πολιτικής μετάβασης στη Συρία με παραμονή του προέδρου, με πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες»  και συνέχισε: 

Όπως βλέπουμε το ζήτημα, υπάρχουν πολλοί παίκτες στην περιοχή, μεταξύ αυτών η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, άλλες χώρες του Κόλπου, για τις οποίες είναι αδιανόητη - και για μας φαντάζει το ίδιο - μια παραμονή του Άσαντ στη μεταβατική περίοδο, με πλήρεις μάλιστα εξουσίες. 

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Άσαντ είναι υπεύθυνος για «εγκλήματα και βάρβαρο τρόπο διεξαγωγής του πολέμου» τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια.

Την ίδια στιγμή, συμμαχία οργανώσεων που έχει διασυνδέσεις με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό στη νότια Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει πρώτα να σταματήσει να βομβαρδίζει αντάρτες, ώστε αυτοί να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν μια συνεργασία μαζί της,

Σε σχόλια που σηματοδοτούν αλλαγή στη ρωσική θέση, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε το Σάββατο ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, η οποία βομβαρδίζει θέσεις ανταρτών στη Συρία από τις 30 Σεπτεμβρίου είναι έτοιμη να βοηθήσει την «πατριωτική» συριακή αντιπολίτευση.

«Δεν απορρίψαμε την πρόταση. Είπαμε απλώς ότι αν οι Ρώσοι σοβαρολογούν στην πρότασή τους πρέπει αμέσως να σταματήσουν να στοχεύουν εναντίον βάσεών μας και κατοικημένων περιοχών», δήλωσε στo BBC ο Ισάμ αλ-Ράγιες, εκπρόσωπος του Νότιου Μετώπου, του υποστηριζόμενου από τις χώρες της Δύσης Ελεύθερου Συριακού Στρατού.