Ενίσχυση της παρουσίας του στα νησιά του Αιγαίου, στα ελληνικά χερσαία σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, και στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία και τη Βουλγαρία ανακοίνωσε η Frontex.

«Η Frontex θα ενισχύσει την υπάρχουσα λειτουργία της στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και θα βοηθήσει στην καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα ελληνικά χερσαία σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία. Θα ενισχύσει επίσης την παρουσία της στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Σε δήλωσή του επίσης, ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, τονίζει ότι ο Οργανισμός «θα ξεκινήσει πρόσθετες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πιο συντονισμένο τρόπο».

Για τις πρόσθετες δραστηριότητές του ο Οργανισμός είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν, την παροχή 775 συνοριοφυλάκων, τους 610 για την Ελλάδα και τους 105 για νέες επιχειρήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο μέχρι σήμερα, τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει να παράσχουν 326 υπαλλήλους.

Στη χθεσινή σύνοδο συμφωνήθηκε σχέδιο 17 σημείων, το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει καλύτερη συνεργασία και επιβράδυνση της ροής των προσφύγων μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσει το προσφυγικό κύμα προς τις χώρες της Ευρώπης.