Πολυπληθή αντιπροσωπεία Ρομά και νομάδων ευλόγησε ο πάπας Φραγκίσκος στην αίθουσα ακροάσεων Nervi του Βατικανού, στέλνοντας μήνυμα κατά του ρατσισμού.

«Θα ήθελα να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα ιστορία για τον λαό σας. Ήρθε η στιγμή να ξεριζωθούν προκαταλήψεις αιώνων, προλήψεις και αμοιβαίοι φόβοι οι οποίοι αποτελούν συχνά την αιτία διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας», τόνισε ο Φραγκίσκος, απευθυνόμενους σε ένα πλήθος επτά χιλιάδων Ρομά.

Ο πάπας έτυχε θερμότατης υποδοχής, όπως υπογραμμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Πολλοί αθίγγανοι καθολικοί πιστοί έφεραν μαζί τους μικρά αγάλματα της Παρθένου και αγίων και ζήτησαν από τον Ποντίφικα να τα ευλογήσει.

Ο αργεντινός ποντίφικας, παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί τέλος στην αδιαφορία και στην ανικανότητα να αποδεχθούν, κάποιοι, διαφορετικές συνήθειες και τρόπους ζωής».

Τον πάπα υποδέχθηκε χορευτικό συγκρότημα μικρών παιδιών, από την κοινότητα των Ρομά της Ματζάρα Ντελ Βάλο, στην Σικελία. Ο Φραγκίσκος θέλησε να χαιρετίσει την μεγάλη αυτή αντιπροσωπεία με την ευλογία στην γλώσσα Ρομανί «Ο Ντέλ Σι Τουμέντσα», που σημαίνει «ο Θεός μαζί σας».