Συνεχώς αυξάνονται οι νεκροί από τον σεισμό - μαμούθ, που έπληξε το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, την ώρα που οι αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες, μια αποστολή αρκετά δύσκολη λόγω της μορφολογίας των ορεινών αυτών περιοχών και της παρουσίας των Ταλιμπάν.

Οι νεκροί από τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ ανέρχονται σχεδόν σε 300, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα θύματα είναι στο Πακιστάν, κυρίως στις βορειοδυτικές επαρχίες, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800. Πάντως, ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι διασώστες θα προχωρούν σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες απέκλεισε από τον υπόλοιπο κόσμο ο σεισμός, που προκάλεσε κατολισθήσεις και διέκοψε τις τηλεπικοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός προκάλεσε τρόμο και στην αφγανική πόλη Ταλογκάν όταν 12 μαθήτριες κυριεύτηκαν από πανικό και στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σχολείο για να γλιτώσουν από το σεισμό, ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Παράλληλα, η ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω τις και τεράστιες ζημιές σε κτίρια, με  χιλιάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί.

«Πολλά σπίτια και πολλά κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος της Πεσαβάρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) Αρμπαμπ Μουχάμαντ Ασιμ.

«Το κτίριο ταλαντευόταν σαν εκκρεμές, είχα την εντύπωση ότι ο ουρανός θα κατέρρεε από τη μια στιγμή στην άλλη», δήλωσε ο Τουφάιλ Αχμεντ, καταστηματάρχης στην πόλη όπου πολλοί άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει.

«Μεταφέρουμε σκηνές, φάρμακα και άλλα πράγματα στις σεισμόπληκτες περιοχές», δήλωσε από την πλευρά του πακιστανός αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), η ισχύς του σεισμού ήταν 7,7 βαθμοί -στη συνέχεια διορθώθηκε σε 7,5- και το επίκεντρό του βρισκόταν 256 χλμ. βορειοδυτικά της Καμπούλ, στην περιοχή κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν. Το εστιακό του βάθος ήταν 196 χλμ. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την κεντρική Ασία, ιδιαίτερα στη Ντουσάνμπε, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στο Ουζμπεκιστάν και στο Κιργιστάν.