Κάθε ημέρα που περνάει, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βιώνει όλο και ισχυρότερες πιέσεις – τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό- για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό ζήτημα.

Οι συνεχιζόμενες ροές προσφύγων προς τη Γερμανία, συχνότητας 10,000 ανθρώπων την ημέρα, έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν έναν σοβαρό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας. Για πρώτη φορά στα 10 έτη διακυβέρνησης της, με την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή και την όλο και μεγαλύτερη κριτική που δέχεται, τα σενάρια περί αντικατάστασής της έχουν αρχίσει να συζητιούνται στα... φωναχτά. 

Η εφημερίδα Financial Times αναφέρει πως το προσφυγικό μπορεί να σταθεί ο λόγος που θα τελειώσει άδοξα η εποχή της Μέρκελ στη Γερμανία. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως αρκετοί από τους συμμάχους της αναγνωρίζουν πως η καγκελάριος ενδεχομένως να αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη θέση της πριν από τις εκλογές του 2017.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα το τηλεοπτικό δίκτυο N-Tv, έκανε λόγο για μετακίνηση της Μέρκελ στον ΟΗΕ, ώστε να αντικαταστήσει τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2016 και παρέθετε μία σειρά από ενδεχόμενα για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο νέος καγκελάριος.

Ακόμα όμως και να ολοκλήρωνε την τετραετία η Μέρκελ, σύμφωνα με τους FT, το ενδεχόμενο μίας νέας διακυβέρνησης που πριν από μερικούς μήνες φάνταζε περίπου ως βεβαιότητα, τώρα δεν μπαίνει καν στο τραπέζι. 

Πανικός στο παρασκήνιο

Μπορεί να ακούγεται πρωτοφανές, ωστόσο όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως στο μέτωπο του προσφυγικού η κυβέρνηση της Μέρκελ έχασε ξεκάθαρα τον έλεγχο της κατάστασης. Παρότι η καγκελάριος και οι υπουργοί εμφανίζονται ψύχραιμοι, οι Financial Times σχολιάζουν πως στο παρασκήνιο επικρατεί πανικός: Τα κόστη αυξάνονται – ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό φέτος ήδη ναυάγησε, οι κοινωνικές υπηρεσίες καταρρέουν, η βία της ακροδεξιάς όλο εντείνεται, και το κυριότερο, η δημοτικότητα της Μέρκελ και του CDU καταρρέει.

Χαρακτηριστικά είναι και τα ευρήματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Bild. Το CDU/CSU συγκεντρώνει 35% γεγονός που σηματοδοτεί απώλειες της τάξης του 2% μέσα σε δύο εβδομάδες. Ενδεικτική δε είναι και η αύξηση των ποσοστών του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία που βλέπει το ποσοστό του στο 8,5%, πολύ πάνω δηλαδή από το όριο για την είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). 

Η κατάρρευση της δημοτικότητας και οι χειρισμοί της κυβέρνησης φέρνουν και την ανάλογη εσωστρέφεια στον συντηρητικό συνασπισμό. Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) έχουν περίπου... αυτονομηθεί. Ο επικεφαλής του CSU και πρωθυπουργός του κρατιδίου Χορστ Ζεεχόφερ ακολουθεί τη δική του γραμμή για το προσφυγικό λέγοντας πως θα επιβάλει μέτρα «έκτακτης άμυνας» για να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές που εισέρχονται στη Γερμανία, κυρίως από τη Βαυαρία. 

Πιέσεις από τα δεξιά για σκληρή στάση

Η ζοφερή ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι φυσικό αναχαιτίζει και τη συζήτηση για τις όποιες θετικές επιπτώσεις θα είχε η εισροή των προσφύγων στο δημογραφικό και την οικονομία της χώρας. Αντ' αυτού κυριαρχεί ο φόβος: Ο φόβος για την συνοχή των κοινωνιών, για το πολιτικό κόστος από την απόφαση για την υποδοχής τους κλπ.

Η απόφασή της να μην επιστρέφονται στις χώρες πρώτης υποδοχής οι σύροι πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο, μπορεί από τη μία να ήταν πραγματιστική παραδοχή πως αυτή η πολιτική δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, από την άλλη όμως εκλήφθηκε από αρκετούς στο εσωτερικό της Γερμανίας ως «άνοιγμα της πόρτας», σχολιάζουν οι Financial Times.

Κάποιοι πιέζουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρά μέτρα ενάντια στους πρόσφυγες και ζητούν η Μέρκελ να υιοθετήσει τη σκληροπυρηνική ατζέντα που επέβαλε στη χώρα του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Να χτίσει δηλαδή και αυτή τείχη στις παραμεθόριες περιοχές για να ανακοπούν οι ροές. Ωστόσο όπως τονίζουν οι FT, η καγκελάριος γνωρίζει πως εάν εφαρμοστεί μία τέτοια πολιτική θα μπει ταφόπλακα στην ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων, έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα οδηγούσε στη μετατροπή των βαλκανικών κρατών σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. 

Η Μέρκελ επιμένει πως η λύση είναι ευρωπαϊκή, δηλαδή ένας αυτόματος μηχανισμός ποσόστωσης των προσφύγων στην ΕΕ μαζί με ένα Ταμείο χρηματοδότησης των χωρών που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Ωστόσο η στάση αυτή έχει δημιουργήσει τριβές με την πλειοψηφία των μελών 15 στον αριθμό, κυρίως από της Βαλτικής αλλά και της κεντρικής Ευρώπης

Όπως και να χει, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το προσφυγικό είναι σημείο καμπής για την Μέρκελ. Από δω και στο εξής ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα...