Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργία στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν για να εντοπίσουν επιζώντες από τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες στις δύο χώρες, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 350. 

Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όσο οι ομάδες διάσωσης καταγράφουν πρόοδο στις έρευνες που πραγματοποιούν στις πληγείσες περιοχές και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

Στο Πακιστάν τα περισσότερα προβλήματα

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, η ισχυρή παρουσία των οποίων σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να περιπλέξει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, ενώ η δόνηση έχει προκαλέσει κατολισθήσεις και σε ορισμένες περιοχές το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Η πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφθεί στο Πακιστάν: 248 νεκροί, 202 εκ των οποίων στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Σε πολλά τμήματα της χώρας οι επιζώντες έχουν αφεθεί στην κυριολεξία στην τύχη τους.

«Είμαστε περισσότερα από 50 μέλη της ίδιας οικογένειας, που έχουμε αναγκαστεί να περιμένουμε έξω στο δρόμο την άφιξη των ομάδων διάσωσης» διαμαρτυρήθηκε ο Χακίμ Χαν, ένας 60χρονος κάτοικος ενός χωριού στο Σάνγκλα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου αναμένεται χιονόπτωση.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, που επέστρεψε σήμερα στην χώρα από μια επίσκεψή του στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε στους επιζώντες «γενναιόδωρες αποζημιώσεις προκειμένου να μπορέσουν να οικοδομήσουν καλύτερες κατοικίες».

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σάνγκλα, που είναι ενδεχομένως η πλέον πληγείσα περιοχή με 49 νεκρούς έως αυτή τη στιγμή. Στο χωριό Γκαντάο σχεδόν όλα τα σπίτια, 300 συνολικά, έχουν καταστραφεί. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο, σε πολικές θερμοκρασίες, καθώς φοβούνταν ότι τα σπίτια τους θα καταρρεύσουν.

«Κανείς δε μας προσέφερε βοήθεια» υπογράμμισε ο Χάκιμ Χαν, που έχασε τον ανιψιό του, αλλά και το σπίτι του.