Εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρίας προανήγγειλε από το βήμα της Γερουσίας ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κάρτερ, η εκστρατεία κατά του ΙΚ βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις αναζητούν τρόπους να ενισχυθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Στόχοι των ΗΠΑ είναι η ένταση της ασκούμενης πίεσης στη συριακή πόλη Ράκα – προπύργιο του ΙΚ στην χώρα – και στην ιρακινή πόλη Ραμάντι

Επιπρόσθετα επισήμανε πως αναμένει η δράση των αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή περισσότερων πολεμικών αεροσκαφών και εντατικότερο ρυθμό επιδρομών. Τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν τοπικές ένοπλες δυνάμεις «είτε με αεροπορικές επιδρομές είτε με απευθείας χερσαίες επιχειρήσεις».

Παράλληλα σήμερα ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ενώπιον των γερουσιαστών πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τα αμερικανικά στρατεύματα να συνεργαστούν πιο στενά με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στις επιχειρήσεις ενάντια στο ΙΚ, εάν αυτό αυξήσει τις πιθανότητες να ηττηθούν οι τζιχαντιστές.

Παρέθεσε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους θεωρεί χρήσιμη τη στενότερη συνεργασία χερσαίων αμερικανικών και ιρακινών στρατευμάτων: την αύξηση της συνοχής της στρατιωτικής εκστρατείας, την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του ανεφοδιασμού, την προώθηση της γνώσης των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών και την βελτίωση της από κοινού παράδοσης οπλισμού.