Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπου συζήτησαν το προσφυγικό και την κατάσταση στη Συρία.

«Έχουν ακριβώς τις ίδιες θέσεις πάνω στο προσφυγικό πρόβλημα, πάνω σε αυτά που πρέπει να γίνουν από πολιτική άποψη, όσο και για τις κινήσεις των χωρών της πρώτης γραμμής» ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα L' Express.

Μέρκελ και Ολάντ συζήτησαν επίσης και για την κατάσταση στη Συρία. Νωρίτερα για το ίδιο θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στις προσπάθειες επίλυσης της συριακής κρίσης.

Όλα αυτά, την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται στη Συρία, όπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Στίβεν Ο' Μπράιαν, διευκρίνισε ότι ο αριθμός των προσώπων που χρειάζονται βοήθεια στη Συρία αυξήθηκε κατά 1,2 εκατομμύριο τους τελευταίους 10 μήνες.

Περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι διέμεναν στη Συρία πριν από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2011.

Οι μισοί περίπου εξ αυτών έχουν έκτοτε εκτοπιστεί: 7,6 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και 4,2 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους προς το εξωτερικό, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.