Τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η Τουρκία σείεται λόγω της κυβερνητικής επέμβασης στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Koza-Ipek, γεγονός που χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως φίμωση.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα μέσα ενημέρωσης. Η ιστορία του κρατά από το 1948. Αναρριχήθηκε κυρίως με τη δραστηριότητά του στο χώρο των χρυσωρυχείων. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ομίλου είναι το γεγονός ότι πρόσκειται στον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται για το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εχθρός.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων εναντίον του κ. Γκιουλέν, άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου δικαστική έρευνα σχετικά με τον όμιλο Koza-Ipek. Πριν από μερικές ημέρες, το δικαστήριο αποφάσισε τον διορισμό κυβερνητικής επιτροπείας στη διοίκηση του ομίλου. Έτσι, το πρωί, οι διορισμένοι επίτροποι άρχισαν να πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη, με συνοδεία αστυνομικών. Υπήρξε αντίσταση από πλευράς εργαζομένων στον όμιλο μέσων ενημέρωσης και η αστυνομία έκανε χρήση βίας.

Ο όμιλος ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια Kanalturk και Bugun TV και τις ημερήσιες εφημερίδες Bugun και Millet. Στις 09:15 το πρωί σίγησε η ζωντανή μετάδοση του Kanalturk. Ο διευθυντής της εφημερίδας Bugun Ταρίκ Τορός είπε «δεν είμαστε κλωστοϋφαντουργία. Ο διορισμός θα έπρεπε να αφορά τη διοίκηση. Η μετάδοση θα έπρεπε να συνεχιστεί. Κάνουν όμως κάτι άλλο. Αν σιγήσει το κανάλι, αυτό είναι μαύρο στα κανάλια, είναι φίμωση των μέσων ενημέρωσης και επιχείρηση για τις εκλογές».

Δίωξη σε παιδιά 12 και 13 ετών

Η τουρκική δικαιοσύνη άσκησε εξάλλου δίωξη εναντίον δύο αγοριών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κατηγορία ότι έσκισαν μια αφίσα με τη φωτογραφία του ισχυρού άνδρα της χώρας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.

Στο κατηγορητήριο, η εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ ζητεί να επιβληθεί στα αγόρια ποινή από 14 μήνες φυλάκιση ως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, διευκρινίζει η αστυνομία.

Τα δύο αγόρια εντοπίστηκαν την 1η Μαΐου να σκίζουν μια αφίσα με τη φωτογραφία του Ερντογάν σε δρόμο του Ντιγιαρμπακίρ, πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι.