Η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε πως διαθέτει ισχυρές ενδείξεις ότι ένας πυρήνας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη νοτιοανατολική πόλη Γκαζιαντέπ πραγματοποίησε τις βομβιστικές επιθέσεις που κορυφώθηκαν με μια διπλή επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων από 100 ανθρώπων στην Άγκυρα.

Σε γραπτή δήλωση, που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας, αναφέρεται πως τα στοιχεία δείχνουν πως οι βομβιστές πραγματοποίησαν την επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα, τη χειρότερη του είδους της στην τουρκική ιστορία, για να υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα και να καθυστερήσουν τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.

«Αυτή η ομάδα στο Γκαζιαντέπ έπαιρνε διαταγές απ' ευθείας από την τρομοκρατική οργάνωση Νταές (Ισλαμικό Κράτος) στη Συρία και σχεδίαζε επιθέσεις σε όλη την Τουρκία», αναφέρεται στη δήλωση.

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η τρομοκρατική οργάνωση (Ισλαμικό Κράτος) πραγματοποίησε τις επιθέσεις σε κτίρια του HDP στην Μερσίνα και τα Άδανα, τη βομβιστική επίθεση στη συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ και τη βομβιστική επίθεση στο Σουρούτς» επισημαίνει, αναφορικά με μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν εναντίον του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Στη δήλωση της εισαγγελίας αναφέρεται πως ο πυρήνας του ΙΚ ήθελε να κάνει την κοινή γνώμη να πιστέψει πως το τουρκικό κράτος ήταν υπεύθυνο για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, η οποία είχε στόχο κούρδους ακτιβιστές, και έτσι να νομιμοποιήσει επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως το PKK, καθώς και οι συριακές μυστικές υπηρεσίες έχουν επίσης ανάμιξη στην επίθεση στην Άγκυρα, στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας αναφέρει πως ο πυρήνας του ΙΚ θεωρείται επίσης υπεύθνος για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον γραφείων του φιλοκουρδικού HDP στη νότια Τουρκία, τη βομβιστική επίθεση εναντίον μιας συγκέντρωσης του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου και για μια επίθεση καμικάζι που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι.