Στην ανάγκη συμφωνίας για πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας συμφώνησαν η Άγγελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας στο Πεκίνο.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της στην χρήση βίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία, επιχειρηματολογώντας ότι μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος.

Μετά τις συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο με την καγκελάριο, ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι εντείνεται η ανάγκη για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Κετσιάνγκ:

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αδράξουμε την ευκαιρία να εφαρμοστεί μια πολιτική λύση και να αρχίσει ένας ισότιμος, περιεκτικός και ανοιχτός πολιτικός διάλογος.

Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν κάνει προτάσεις για τους τρόπους ρύθμισης της κρίσης, πρόσθεσε.

"Ελπίζουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε αυτές τις προτάσεις και ιδιαίτερα μέσω του ΟΗΕ και ο οργανισμός αυτός να προωθήσει την επίλυση του συριακού ζητήματος", σημείωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν "εποικοδομητικό ρόλο".

"Χρειαζόμαστε μια διπλωματική πολιτική λύση", δήλωσε και η Μέρκελ. "Επείγει να βρούμε μια. Τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις για ένα σχήμα συνομιλιών που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους απαραίτητους παράγοντες", πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των προσφύγων, σημειώνοντας ότι η Κίνα ανησυχεί σοβαρά για την προσφυγική κρίση στη Γερμανία και εν γένει στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, μαζί με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή", δήλωσε, εκφράζοντας μεγάλη επιδοκιμασία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό για να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα στους πρόσφυγες και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.