«Ναι» στην βοήθεια προς τους πρόσφυγες, αλλά όχι χωρίς όρια, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο καθήκον της πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 
 
Όπως τόνισε ο Β. Σόιμπλε σύμφωνα με το Der Spiegel:
 
Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι και αναζητούν βοήθεια σε εμάς, διαφορετικά η Ευρώπη δεν θα είναι Ευρώπη:

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι: «Φυσικά είναι αλήθεια ότι αυτή η βοήθεια, όπως και τα πάντα στη ζωή, δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια».

Η εισροή των προσφύγων στη Γερμανία «δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια αν επιθυμούμε να μην χάσουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε βοήθεια και καταφύγιο και στο μέλλον», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Γι’ αυτό θα πρέπει οι άνθρωποι που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη να γνωρίζουν ποιος έχει πιθανότητες να γίνει δεκτός και ποιος όχι, είπε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι σε αυτό τον τομέα η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή πολιτική διαχείρισης.

Παράλληλα ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τότε υπήρχε μια έκτακτη ανάγκη, εξήγησε. Με την απόφαση αυτή η Γερμανία «έσωσε ένα μέρος της τιμής της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της υποδοχής των προσφύγων χωρίς να δημιουργήσει νέα χρέη.

«Στη Γερμανία διαθέτουμε τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι μεν πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ένας απολύτως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, όμως πλέον η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι το ύψιστο καθήκον της πολιτικής: «Τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποχωρήσουν λίγο ως προτεραιότητες».