Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε η κινεζική κυβέρνηση, αφού έπειτα από 35 χρόνια τερματίζει την πολιτική του ενός παιδιού.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua) το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στον οικογενειακό προγραμματισμό και επιτρέπει πλέον σε εκατομμύρια ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, έπειτα από δεκαετίες εφαρμογής της αυστηρής πολιτικής.

Η ιστορικής σημασίας απόφαση αποτελεί συνέχεια της χαλάρωσης του μέτρου πριν από δύο χρόνια, όταν το Πεκίνο επέτρεψε σε κάθε ζευγάρι Κινέζων να αποκτά δύο παιδιά αν ο ένας από τους γονείς ήταν ο ίδιος μοναχοπαίδι.

Η απόφαση έχει στόχο να διορθώσει την ανησυχητική δυσαναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών και να εξαλείψει τη γήρανση του πληθυσμού.

Η αμφιλεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού υιοθετήθηκε το 1980 υπό τους φόβους μιας καταστροφικής αύξησης του πληθυσμού της ασιατικής χώρας.

Η κυβέρνηση μπορεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, να απέτρεψε 400 εκατ. γεννήσεις όμως δημιουργήθηκαν άλλα προβλήματα. Eκτρώσεις, στειρώσεις και ανισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα, με αρκετούς άνδρες να μην «βρίσκουν» σύντροφο.

Η χαλάρωση της οικογενειακής πολιτικής, πάντως, αναμένεται να δώσει ανάσα στο δημογραφικό ζήτημα για το Πεκίνο, αφούοι γεννήσεις πάντα αποτελούν αντίδοτο στο πληθυσμό που γερνάει, όπως και στο συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό...