Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου πάνω από διεθνή ύδατα, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Τέσσερα αεροσκάφη F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απονηώθηκαν εκτάκτως από αμερικανικό αεροπλανοφόρο όταν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη το πλησίασαν σε απόσταση μικρότερη από ένα ναυτικό μίλι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπιλ Έρμπαν στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως δύο ρωσικά αεροσκάφη TU-142 [σ.σ. κωδικός NATO:] Bear προσέγγισαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan στις πρωινές ώρες της 27ης Οκτωβρίου, ενώ αυτό επιχειρούσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Έρμπαν, προσθέτοντας πως τέσσερα αμερικανικά αεροσκάφη F-18 απονηώθηκαν για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.

Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε τις ενέργειες των δύο πλευρών «ασφαλείς».

Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως οι πιλότοι των δύο χωρών, επέδειξαν επαγγελματική συμπεριφορά και τα ρωσικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, ανατολικά της Κορεατικής χερσονήσου. Σύμφωνα με αξιωματικούς του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό.

Την ίδια στιγμή όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν κοστίσει τη ζωή σε περίπου 600 άτομα, τα 185 εκ των οποίων είναι άμαχοι.

Πέραν των 185 αμάχων, τη ζωή τους έχουν χάσει και 410 μαχητές διάφορων ενόπλων οργανώσεων.