Λύση για την αρωγή του ΔΝΤ στην Ουκρανία ώστε να αποπληρώσει δάνειο  3 δισ. ευρω προς τη Ρωσία αναζητείται από το ταμείο. 

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε χθες ότι το διοικητικό συμβούλιο αναμενόταν να συζητήσει "στο εγγύς μέλλον" μια τέτοια αλλαγή που θα επέτρεπε γενικότερα την υποστήριξη κρατών όταν αδυνατούν να πληρώσουν επίσημους δανειστές ή κυρίαρχα κράτη.

Η Ρωσία, που κατέχει ουκραϊνικό Ευρωομόλογο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους με την Ουκρανία που στοχεύουν στο να κλείσουν ένα χρηματοδοτικό κενό 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος ενός δανειακού προγράμματος 40 δις δολαρίων υπό την διεύθυνση του ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις παρότρυνε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συζητήσουν για την αναδιάρθρωση του ομολόγου, αλλά τόνισε ότι το Ταμείο θα προχωρήσει σε μια πρόταση που έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό για την επανεξέταση των δανειακών του κανονισμών. "Περιλαμβάνει συζήτηση μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στο Ταμείο [να παρέξει] δάνεια, εν όψει μη καταβεβλημένων χρεών, σε επίσημους διμερείς δανειστές, υπό λεπτομερώς καθορισμένες συνθήκες," είπε.

Οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση του δανείου της Ουκρανίας θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για να τονωθεί η οικονομία που έχει διαλυθεί από τον πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το ομόλογο των 3 δις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επίσημο διακυβερνητικό χρέος και συνεχίζει να απαιτεί πλήρη αποπληρωμή του τον Δεκέμβριο. Η Ουκρανία επιμένει ότι δεν θα το αποπληρώσει ή προσφέρει καλύτερους όρους αποπληρωμής από εκείνους που έχουν προσφερθεί σε άλλους δανειστές στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση. Χθες πρόσθεσε ότι η Ρωσία απέρριψε μια δεύτερη ευκαιρία να συμφωνήσει σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ανοίγοντας το δρόμο σε πιθανή δικαστική μάχη.

"Το ΔΝΤ ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν σε παραγωγικές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ομολόγου αυτού ώστε να προωθήσουν την αναγκαία χρηματοδότηση του προγράμματος που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ στην Ουκρανία και να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους," είπε ο Ράις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε νωρίτερα τον Οκτώβριο ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να δανείσει στην Ουκρανία 3 δις δολάρια ώστε να αποπληρωθεί η Ρωσία.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιτρέπει τον δανεισμό σε χώρες που έχουν χάσει δόση αποπληρωμής σε δανειστές του ιδιωτικού τομέα, αρκεί η χώρα να έχει σωστές πολιτικές και να κάνει προσπάθειες να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της καλή τη πίστει.