Άρχισαν σήμερα οι πρώτες κρίσιμες συνομιλίες στη Βιέννη, με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης με την οποία θα τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι κύριοι διπλωματικοί παράγοντες του συριακού ζητήματος, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και χωρών της Μέσης Ανατολής, θα αποπειραθούν να επιτύχουν την σύγκλιση των διαφορετικών τους απόψεων όσον αφορά το μέλλον της εξουσίας του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά την σύνοδο αυτή, η οποία πραγματοποιείται στη Βιένη.

Στην σύνοδο στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν μετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος.

«Ελπίζω. Δεν θα έλεγα ότι αισιοδοξώ», δήλωσε. «Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε. Είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε ωστόσο.

Λίγο νωρίτερα ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία που θα επιτρέπει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος σε πρόωρες εκλογές, έπειτα από μια μεταβατική περίοδο, είναι «τρελό» και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς ο Άσαντ είναι η ρίζα του προβλήματος, αλλά και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών σήμερα στη Συρία είναι κάτι το αδύνατο.