Σε κίνδυνο θέτει η διαφωνία για τον τρόπο διαχείρισης της μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία την ικανότητα της κυβέρνησης συνασπισμού να δρα, προειδοποίησε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας στο Spiegel Online, ο γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι τα συντηρητικά κόμματα ενεργούν «ανεύθυνα» και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στους Γερμανούς, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις προσφύγων.

«Με δεδομένη τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρας μας εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων, η διαμάχη μεταξύ του CSU και του CDU τώρα απειλεί την ικανότητα της κυβέρνησης να δρα», τόνισε ο πρόεδρος του SPD.

«Όσο περισσότερο κρατήσει η διαμάχη στο συντηρητικό μπλοκ, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα στραφούν μακριά από την πολιτική και τόσο περισσότερο έδαφος θα κερδίσουν οι ακροδεξιοί», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τώρα περιμένουμε ότι ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του», συνέχισε ο Γκάμπριελ.

«Δεν χρειαζόμαστε κάθε ημέρα νέες ανεύθυνες προτάσεις και ψευτοδιαμάχες, αλλά επιτέλους την εφαρμογή πρακτικών μέτρων: περισσότερο προσωπικό για τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου, για μαθήματα γλώσσας, για την εκπαίδευση των προσφύγων που μπορούν να μείνουν στη Γερμανία και τη γρήγορη απέλαση αυτών που δεν μπορούν να μείνουν εδώ», εξήγησε.