current views are: 2

30 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση18:03

Κατάπαυση του πυρός στη Συρία, μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές ζητούν οι διεθνείς παράγοντες

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία μέσα στις επόμενους 4 με 6 μήνες, να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να δημιουργηθεί νέο Σύνταγμα συμφώνησαν οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στην κρίση.

Δημοσίευση 18:03’
αρθρο-newpost

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία μέσα στις επόμενους 4 με 6 μήνες, να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να δημιουργηθεί νέο Σύνταγμα συμφώνησαν οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στην κρίση.

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία μέσα στις επόμενους 4 με 6 μήνες, να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να δημιουργηθεί νέο Σύνταγμα συμφώνησαν οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στην κρίση. 

Όπως δήλωσε  ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ την κατάπαυση θα ακολουθήσει ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης. 

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους τρομοκράτες να καταλάβουν την εξουσία, και σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως η κατάπαυση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα έσπευσε αν διευκρινίσει ότι θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση όπου θα καθοριστεί μία κοινή λίστα των οργανώσεων που θεωρούνται «τρομοκρατικές». 

Οι μετέχοντες στη διάσκεψη της Βιέννης συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα νέο Σύνταγμα στη Συρία και να πραγματοποιηθούν εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα εδάφη της χώρας. 

Μεγάλο αγκάθι στις συνομιλίες υπήρξε η τύχη του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η θέση των ΗΠΑ άλλαξε πάνω σε αυτό το θέμα, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχει περίπτωση ο Άσαντ να ενώσει και να κυβερνήσει τη Συρία». Αλλά επεσήμανε πως οι «κρατικοί θεσμοί στη χώρα πρέπει να παραμείνουν ανέπαφοι».

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία δεν απαιτούν πλέον την άμεση παραίτηση του Άσαντ ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, με τον Κέρι να σημειώνει πως ο σύρος πρόεδρος μπορεί να παραμείνει στην εξουσία κατά τη διαδικασία της μετάβασης, αλλά θα πρέπει να αποχωρήσει όταν αυτή φτάνει προς το τέλος της. 

Παραμένει ακόμα άγνωστο το πως θα εφαρμοστεί η μεταβατική περίοδος, πόσο θα διαρκέσει, και εάν θα το δεχτούν τα μέρη που συμμετέχουν στον συριακό εμφύλιο. Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες.

Στις συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα έλαβαν μέρος όλες οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στη συριακή κρίση: Οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού, η ΕΕ, η Ρωσία και το Ιράν.


σχετικα αρθρα