Οργισμένος για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις χειρίζονται την προσφυγική κρίση εμφανίστηκε ο δημοφιλής ηθοποιός – γνωστός από την ταινία Σέρλοκ Χόλμς-  Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Ο βρετανός ηθοποιός φέρεται να είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Γ@@@@@ε τους πολιτικούς». Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος σχετικές πληροφορίες,  ο Κάμπερμπατς μιλά μετά τις παραστάσεις στο θέατρο Μπάρμπικαν και απευθυνόμενος στους θεατές τους καλεί να κάνουν δωρεές για να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής, οι δωρεές του κοινού έχουν αποφέρει περισσότερες από 150.000 βρετανικές λίρες για λογαριασμό της οργάνωσης Save the Children.

Ο Κάμπερμπατς στη διάρκεια των λόγων του διαβάζει το ποίημα Home του σομαλού ποιητή Βάρσαν Σάιρ, το οποίο ανάμεσα σε άλλα λέει: 

Κανείς δεν βάζει παιδιά μέσα σε μία βάρκα, εκτός και εάν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και μοιράστηκε με τους θεατές την εμπειρία ενός φίλου του, εθελοντή στο νησί , όπου κάθε μέρα φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες.

«Παντού στον ορίζοντα δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από βάρκες και στην ακτή τίποτα άλλο εκτός από σωσίβια» είπε. «Λέμε, ως πολίτες του κόσμου: Σας βλέπουμε. Και τουλάχιστον κάποια βοήθεια φτάνει» σημείωσε ο ηθοποιός. 

Πρόσφατα, στην πρεμιέρα του Black Mass στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, ο Κάμπερμπατς κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για το προσφυγικό