Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των αστυνομικών τμημάτων στη Βρετανία, έφεραν μία πρωτότυπη ιδέα, η οποία ωστόσο προκαλεί πολλές αντιδράσεις.

Η αστυνομία της κομητείας Κέμπριτζσιρ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, ανέφερε ότι από την ερχόμενη Τρίτη θα δοκιμάσει να επικοινωνεί με τα θύματα εγκλημάτων μέσω... Skype, στην πόλη Πίτερμπρο.

Στην περίπτωση που το αδίκημα δεν απαιτεί την κατεπείγουσα επέμβαση των αστυνομικών, αυτοί δεν θα πηγαίνουν επί τόπου αλλά θα προτείνουν στα θύματα να μιλούν στο τηλέφωνο ή μέσω Skype. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν σε σπίτια ηλικιωμένων κατοίκων ή σε εκείνους που δεν έχουν εξοικειωθεί με τα νέα μέσα επικοινωνίας.

Η βασική ιδέα είναι να υπάρχει περισσότερη «ευελιξία» και μια πιο γρήγορη «αντίδραση» εκ μέρους των αστυνομικών. Έτσι, οι αστυνομικοί που περνούν υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα να πηγαινοέρχονται σε σπίτια θα μπορούν να περιπολούν στις γειτονιές, εκτιμά η Μέλανι Ντέιλς, η επικεφαλής της αστυνομίας του Πίτερμπρο.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση χρημάτων, δεδομένου ότι η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχει προχωρήσει σε περικοπές στον προϋπολογισμό της αστυνομίας.

«Πολύ απλά, δεν είναι πλέον δυνατόν να μετακινούνται οι αστυνομικοί για κάθε αδίκημα, ιδίως για τις διαρρήξεις», εξήγησε ο Οζ Μέριγκολντ, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αστυνομικών του Κέμπριτζσιρ.

«Όταν οι προϋπολογισμοί περικόπτονται κατά εκατομμύρια, τότε η εικονική αστυνομία θα γίνει ο κανόνας» σχολίασε ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, ο Κλάιβ Τσάμπερλεν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα νέα μέτρα.