Ένας αφγανός πρώην στρατιωτικός συνελήφθη στην Ολλανδία καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη χώρα του το 1979, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές.

Ο Σάντεκ Α., 64 ετών, προφυλακίστηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς σε βάρος του υπάρχουν υποψίες ότι ήταν μέλος μιας μονάδας καταδρομών του αφγανικού στρατού η οποία είχε διαπράξει σφαγές στο χωριό Κεράλα του ανατολικού Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 1979.

«Η μονάδα καταδρομών που διοικούσε ο Σάντεκ Α. συμμετείχε σε πολλές δολοφονίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ολλανδική εισαγγελία, η οποία δεν δημοσιοποίησε το επώνυμο του υπόπτου λόγω της ολλανδικής νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι εισαγγελείς αναφέρονται σε ένα επεισόδιο που είχε καταγραφεί την 19η και την 20ή Απριλίου 1979. Αφού οι αφγανικές δυνάμεις είχαν απωθήσει μια επίθεση των μουτζαχεντίν εναντίον της κοινότητας Κεράλα, «τα κυβερνητικά στρατεύματα διέπραξαν σφαγές μεγάλης κλίμακας εναντίον ανδρών και παιδιών που κατοικούσαν στο χωριό». «Ορισμένοι δολοφονήθηκαν επιτόπου ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν αλλού και κατόπιν εκτελέστηκαν», εξήγησε η εισαγγελία της Ολλανδίας.

Ο Σάντεκ Α. είχε συλληφθεί για πρώτη φορά όταν η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλει στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979. Αφέθηκε ελεύθερος το 1990, και κατόπιν οι ολλανδικές αρχές του χορήγησαν άσυλο.

Κατόπιν προσφυγών οικείων των θυμάτων, η ολλανδική δικαιοσύνη άρχισε να διεξάγει έρευνα εναντίον του πρώην στρατιωτικού το 2008, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

«Η Ολλανδία δεν θα γίνει καταφύγιο για εγκληματίες πολέμου και συμμετέχει στον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ακόμη η εισαγγελία.