Ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε με οξύτητα χθες Παρασκευή συντηρητικούς ιερωμένους και αρχιερείς που, όπως σημείωσε, συκοφαντούσαν τον δολοφονημένο αρχιεπίσκοπο του Ελ Σαλβαδόρ, Όσκαρ Ρομέρο, ακόμη και μετά την εκτέλεσή του από ένα ακροδεξιό τάγμα θανάτου το 1980.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας άφησε κατά μέρος το προετοιμασμένο κείμενο για την υποδοχή επισκεπτών από το Ελ Σαλβαδόρ για να κάνει ασυνήθιστα αιχμηρά σχόλια εναντίον των επικριτών του Ρομέρο, ο οποίος οσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στο Ελ Σαλβαδόρ, ένα βήμα πριν χαρακτηριστεί άγιος των ρωμαιοκαθολικών.

«Το μαρτύριό του συνεχίστηκε» και μετά τον θάνατό του: «διαβλήθηκε, συκοφαντήθηκε... ακόμη κι από τα ίδια τα αδέλφια του στο ιερατείο και στην αρχιεπισκοπή», είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο ο Ρομέρο, ο οποίος δολοφονήθηκε ενώ κήρυττε στο παρεκκλήσι ενός νοσοκομείου, συνέχισε να λιθοβολείται ακόμη και μετά τον θάνατό του, με «την πιο σκληρή πέτρα που υπάρχει στον κόσμο: τη γλώσσα».

Ο Ρομέρο, που επειδή υπερασπιζόταν παθιασμένα τους φτωχούς λατρεύεται από πολλούς ρωμαιοκαθολικούς στη Λατινική Αμερική, οσιοποιήθηκε ως μάρτυρας της πίστεως.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, έδωσε το πράσινο φως στη διαδικασία οσιοποίησης του Ρομέρο λίγο μετά την ανάδειξή του στον θώκο του προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, τον Μάρτιο του 2013.

Η οσιοποίησή του είχε αναβληθεί υπό τους πάπες Ιωάννη Παύλο Β΄ και Βενέδικτο Ιστ΄ διότι συντηρητικοί λατινοαμερικάνοι ανώτατοι κληρικοί θεωρούσαν τον Ρομέρο προσκείμενο στη Θεολογία της Απελευθέρωσης, ένα κίνημα η ιδεολογία του οποίου προτάσσει την προσφορά βοήθειας στους φτωχούς και τον αγώνα εναντίον της αδικίας.

Οι συντηρητικοί ιερωμένοι κατηγορούσαν τον Ρομέρο, ο οποίος μιλούσε ανοικτά εναντίον της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ και συχνά κατήγγειλε στα κηρύγματά του την καταστολή και την ανέχεια, πως τασσόταν υπέρ των μαρξιστών ανταρτών κι ενός ταξικού πολέμου.

Υποστήριζαν ότι δολοφονήθηκε λόγω των πολιτικών του απόψεων και όχι λόγω της πίστης του.

Η δολοφονία του ιερωμένου ήταν ανάμεσα σε εκείνες που προκάλεσαν το μεγαλύτερο σοκ στη μακρόχρονη σύγκρουση ανάμεσα σε μια σειρά κυβερνήσεων που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ και αριστερούς αντάρτες. Χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τάγματα θανάτου της ακροδεξιάς και του στρατού στη διάρκεια του πολέμου.

Ουδείς προσήχθη ενώπιον της δικαιοσύνης για την δολοφονία του Ρομέρο.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Ελ Σαλβαδόρ, μια από τις πιο βάρβαρες συρράξεις του Ψυχρού Πολέμου, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 75.000 ανθρώπων πριν τερματιστεί με την ειρηνευτική συμφωνία του 1992.