current views are: 4

2 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:36

Συντριβή Airbus: Η Ρωσία δεν αποκλείει την τρομοκρατική ενέργεια (Βίντεο)

Στη Ρωσία επιστρέφουν οι σοροί της αεροπορικής τραγωδίας του Σινά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος με τους 224 νεκρούς.

Δημοσίευση 08:36’
αρθρο-newpost

Στη Ρωσία επιστρέφουν οι σοροί της αεροπορικής τραγωδίας του Σινά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος με τους 224 νεκρούς.

Όλα ανοιχτά παραμένουν γύρω από τη συντριβή του Airbus A321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Kogalymavia στο Σινά, που στοίχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, οι σοροί των θυμάτων επιστρέφουν σταδιακά στη Ρωσία

Οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει πως καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος. 

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia δήλωσε ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες». «Μόνο μία “έξωθεν ενέργεια” μπορεί να εξηγήσει τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, τόνισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο.

Ωστόσο, πηγή της επιτροπής που αναλύει τις καταγραφές των μαύρων κουτιών δήλωσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν επλήγη από έξω και ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν το αεροσκάφος εξαφανισθεί από τα ραντάρ. Η πηγή δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, αλλά βάσισε τα σχόλιά της στην προκαταρκτική επεξεργασία των καταγραφών των μαύρων κουτιών, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, συνεχίζεται.

Νωρίτερα, ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα, αλλά επισήμαναν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, τουλάχιστον 12 κομμάτια από την άτρακτο του αεροπλάνου βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής.

«Οι πρώτες έρευνες κατέδειξαν ότι δε μπορούμε να αποκλείσουμε καμία από τις εκδοχές σε αυτό το στάδιο, θα εργαστούμε σε όλα τα μέτωπα» επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας, Βίκτορ Σοροτσένκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστήριξε ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος.

Επαναπατρίζονται οι σοροί

Οι πρώτες 144 σοροί μεταφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη με αεροσκάφος, τύπου Ilyushin Il-76, της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τις υπόλοιπες πρόκειται να απογειωθεί από το Κάιρο απόψε στις 2000 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Σβετέλσκι, υπεύθυνος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Κατά την άφιξή του, οι σοροί φορτώθηκαν σε φορεία και στη συνέχεια σε ένα μεγάλο λευκό φορτηγό που περίμενε στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου.

Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters είδε το λευκό φορτηγό να φεύγει από το αεροδρόμιο συνοδευόμενο από οχήματα της αστυνομίας. Κατευθύνθηκε προς ένα νεκροτομείο της Αγίας Πετρούπολης, όπου από στιγμή σε στιγμή πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισης. 

Το αεροσκάφος τύπου Airbus A321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Kogalymavia, στο οποίο επέβαιναν κυρίως ρώσοι παραθεριστές, είχε απογειωθεί από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη όταν συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά το πρωί του Σαββάτου.


σχετικα αρθρα