current views are: 3

2 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:20

Βρυξέλλες και Βερολίνο έστειλαν μηνύματα στον Ερντογάν μετά τον εκλογικό θρίαμβο

Στη συνέχιση της συνεργασίας με την Άγκυρα προσβλέπουν Βρυξέλλες και Βερολίνο, στέλνοντας μηνύματα σε Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Δημοσίευση 12:20’
αρθρο-newpost

Στη συνέχιση της συνεργασίας με την Άγκυρα προσβλέπουν Βρυξέλλες και Βερολίνο, στέλνοντας μηνύματα σε Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Στη συνέχιση της συνεργασίας με την Άγκυρα προσβλέπουν Βρυξέλλες και Βερολίνο, στέλνοντας μηνύματα σε Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να εργαστεί με τη μελλοντική τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής όπου καταγράφηκε συντριπτική νίκη του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένει σήμερα τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών για τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, στις οποίες καταγράφηκε αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, επαναβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση του τουρκικού λαού για τις δημοκρατικές διαδικασίες», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί με τη μελλοντική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει την εταιρική σχέση με την Τουρκία και να συνεχίσει να ενεργεί ώστε να προχωρήσει η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς προς όφελος όλων των πολιτών», συνεχίζουν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Με τη μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ θέλει η Άγκυρα να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και να ενισχύσει την επιτήρηση των συνόρων με αντάλλαγμα χρηματικά μέσα, την ώθηση των συνομιλιών για την υποψηφιότητά της στην ΕΕ και τη διευκόλυνση της χορήγησης βίζας.

Χθες, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, επανακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο η οποία θα του επιτρέψει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ αναφέρει πως «περιμένει με ανυπομονησία τα πρώτα συμπεράσματα που θα υποβάλουν σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το BIDDH» (σ.σ. το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ) που είναι επιφορτισμένο ειδικότερα με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ είχε εκφράσει την ανησυχία της μετά την επιδρομή της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. «’Όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της (στην ΕΕ), η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Αναμένουμε από αυτές τις εκλογές να είναι σύμφωνες με τα διεθνή δημοκρατικά πρότυπα , ανέφερε εκπρόσωπός της» είχε προσθέσει η εκπρόσωπος της ΕΕ.

Γερμανία: Μεγάλες οι προκλήσεις για την Τουρκία   

Για «μεγάλες προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία έκανε λόγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές και τόνισε το ενδιαφέρον του Βερολίνου να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Άγκυρα σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο κ. Ζάιμπερτ καλωσόρισε την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων ως «απόδειξη της προσήλωσης του τουρκικού λαού στην Δημοκρατία». «Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία τις μεγάλες προκλήσεις», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο θέμα των Κούρδων, τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και την εσωτερική πολιτική πόλωση.

Αυτά τα θέματα πρεπει να αντιμετωπιστούν «με πνεύμα εθνικής ενότητας και διάθεση για συμβιβασμούς, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός» Αχμέτ Νταβούτογλου στην ομιλία του την χθεσινή εκλογική βραδιά. «Εμείς, η κυβέρνηση, ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε αυτές τις προκλήσεις», επισήμανε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στην «εντατικοποιημένη ευρω-τουρκική συνεργασία» και στα «πρώτα βήματα μίας εντατικοποιημένης γερμανοτουρκικής συνεργασίας», με τον διάλογο για την μεταναστευτική πολιτική.

«Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη και προκύπτει από τα συμφέροντα της Ευρώπης, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Αυτή την συνεργασία θα την είχαμε επιδιώξει ανεξάρτητα από τις εκλογές στην Τουρκία και για αυτό τα δύο αυτά θέματα δεν συνδέονται», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.

Tι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Ο γερμανικός Τύπος, από την πλευρά του, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, επικρίνει την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

«Μαύρη ημέρα για την Τουρκία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Die Welt. «Σε μια κανονική δημοκρατία θα έπρεπε κανείς να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, το AKP. Όμως η Τουρκία δεν είναι», εξηγεί η εφημερίδα. Σε μια δημοκρατία ο πρόεδρος της χώρας δεν θα υπερέβαινε τις εξουσίες του, δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές επειδή δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης δεν θα μετέδιδε αποκλειστικά την προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζει.

Όμως εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης «θα πρέπει κανείς να συλλυπηθεί για τη μαύρη ημέρα το πεφωτισμένο τμήμα της Τουρκίας», τονίζει η γερμανική εφημερίδα, επικρίνοντας παράλληλα και την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη χώρα λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ένα γεγονός που σύμφωνα με τη Welt, συνέβαλε στη νίκη του AKP.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επέλεξε για το σχετικό άρθρο του τον τίτλο «Ματωμένη εκλογική νίκη», εξηγώντας ότι η τουρκική κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στο χάος, επιδόθηκε στη βία, φίμωσε τους επικριτές της και ως αμοιβή κέρδισε τις εκλογές. «Όμως δεν πρόκειται για μια δημοκρατία», τονίζει το περιοδικό.

Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στη διεθνή απομόνωση, παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το κόμμα του για να κυβερνήσει.

Το 2015 κατέρρευσε η πεποίθηση ότι το AKP είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη, καθώς και η ελπίδα ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ίσως να καταφέρει να έχει περισσότερο στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει η εφημερίδα.

Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι ένας άνδρας, ο Ερντογάν, την έχει μετατρέψει σε ένα φοβισμένο, παρανοϊκό κράτος, εξηγεί.
Παρόλα αυτά οι περισσότεροι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το AKP να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με τους ψηφοφόρους, αλλά με την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατάφερε να δείξει στους Τούρκους ότι υπάρχει άλλη προοπτική για τη χώρα πέραν αυτή που προσφέρει ο Ερντογάν.

Ο Ολλανδός ειδικός σε θέματα Τουρκίας Γιουστ Λάνγκεντικ εκτίμησε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η «εθνικιστική στρατηγική του AKP λειτούργησε».

Ο λόγος που το κυβερνών κόμμα κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά του σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν, σύμφωνα με τον Λάνγκεντικ, κυρίως ότι ακολούθησε μια εθνικιστική στρατηγική που λειτούργησε. Παράλληλα το βοήθησε και το γεγονός ότι ένα μέρος των Κούρδων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) αυτή τη φορά επέλεξαν το AKP, καθώς τάσσονται κατά της επανέναρξης της ένοπλης σύγκρουσης από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι μετά τη νίκη του το AKP θα συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του Τύπου.
Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Λάνγκεντικ επεσήμανε ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ευρώπη θέλει κάτι από εκείνον και αναμένει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα.


σχετικα αρθρα