Λαοθάλασσα προσφύγων έφτασε και τον Οκτώβριο στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, με τον αριθμό να υπερβαίνει τους 218.000, νούμερο ρεκόρ μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου, καθώς μόνο τόσοι είχαν φτάσει στην γηραιά ήπειρο καθ' όλη την διάρκεια του 2014.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), διά του εκπροσώπου της Άντριαν Έντουαρτς, "τον περασμένο μήνα, είχε καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων σε διάστημα ενός μήνα", αναφερόμενος στο ρεκόρ των 172.843 αφίξεων προσφύγων και μεταναστών τον Σεπτέμβριο.

Τον Οκτώβριο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνέχισαν να συρρέουν στην Ευρώπη, σημείωσε η UNHCR, με τη μεγαλύτερη πλειονότητα --210.000--έφτασε στην Ελλάδα, κυρίως στη Λέσβο, από την Τουρκία.

Στην Ιταλία έφτασαν συνολικά 8.129 πρόσφυγες και μετανάστες τον Οκτώβριο, έναντι περισσότερων από 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση αυτή στο γεγονός ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν διέρχονται πλέον από την Ιταλία, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, η UNHCR προβλέπει ότι έως και 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος ακολουθώντας την επικίνδυνη διαδρομή της Μεσογείου και ότι τουλάχιστον άλλοι τόσοι θα το κάνουν το 2016.

Ωστόσο καθώς περισσότεροι από 744.000 έχουν ήδη φτάσει στην Ευρώπη, η UNHCR θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της και θα τις δώσει στη δημοσιότητα ως το τέλος του μήνα.

Το 2015 περίπου 3.440 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή καταχωρήθηκαν ως αγνοούμενοι κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNHCR.

Η πλειονότητα των νεκρών βρίσκεται μεταξύ αυτών που ακολούθησαν τη διαδρομή προς την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).