Δύο μέλη της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση στην καθολική Εκκλησία συνελήφθησαν στο Βατικανό για τη  διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.

Ο ισπανός ιερέας Λούθιο Άνχελ Βαγιέχο Μπάλντα, δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Βατικανού και η Ιταλίδα Φραντσέσκα Τσαουκί, ειδική στις δημόσιες σχέσεις, συνελήφθησαν το σαββατοκύριακο, ανέφερε η ανακοίνωση του Βατικανού.

Η κ. Τσαουκί αφέθηκε ελεύθερη τη Δευτέρα, αφού συμφώνησε να συνεργαστεί με την έρευνα.

Και οι δύο ήταν μέλη μιας επιτροπής την οποία συνέστησε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο μετά την εκλογή του το 2013, προκειμένου να τον συμβουλεύσει για οικονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού (Κουρία).

Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της το 2014 και παρέδωσε την έκθεσή της στον πάπα.

Οι συλλήψεις γίνονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την κυκλοφορία δύο βιβλίων από Ιταλούς συγγραφείς τα οποία, σύμφωνα με τους εκδότες τους, θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για σκάνδαλα του παρελθόντος στο Βατικανό.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι τα δύο βιβλία είναι αποτέλεσμα της «σοβαρής προδοσίας της εμπιστοσύνης που είχε εναποθέσει» ο Πάπας στα δύο μέλη της επιτροπής.