Έκκληση για κοινή δράση ώστε αν αντιμετωπιστεί το προσφυγικό απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ,  η κυρία Μέρκελ τηλεφώνησε τη Δευτέρα στον κ. Νταβούτογλου προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του κόμματός του.

Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί σύντομα κοινή δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Όπως είπε ο Ζάιμπερτ, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμφώνησαν επιπλέον ότι ο διμερής διάλογος σχετικά με την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξει σύντομα στη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών.

O Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε τις «πιέσεις» και τους «εκφοβισμούς» που άσκησαν οι αρχές εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον τουρκικό λαό για τη συμμετοχή του στις εκλογές» υπογράμμισε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου την Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20.

«Ανησυχούμε ωστόσο πολύ για το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης δέχθηκαν πιέσεις και εκφοβισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» προσέθεσε ο ίδιος.