Ανατριχιαστικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη συντριβή του μοιραίου Airbus στο Σινά από την εξέταση των «μαύρων» κουτιών. Τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν πως το αεροσκάφος αυξομείωνε το ύψος του, πριν την τελική πτώση του, ενώ οι επιβάτες «ρουφήχτηκαν» από τις θέσεις τους στο κενό…

Οι ερευνητές των «μαύρων» κουτιών του ρωσικού Airbus, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, άκουσαν «αχαρακτήριστους ήχους κανονικής πτήσης». Ειδικότερα, από το cockpit ακούγονται τυπικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πιλότων και στη συνέχεια μια ξαφνική «επείγουσα κατάσταση» στην καμπίνα του αεροσκάφους, η οποία μάλιστα εξέπληξε και το πλήρωμά του. «Οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να στείλουν σήμα κινδύνου» σημειώνεται.

Την ώρα που τα αίτια και οι συνθήκες συντριβής παραμένουν αδιευκρίνιστα, τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα θέλουν το αεροσκάφος να διαλύθηκε στον αέρα, πριν συντριβή.

Μάλιστα, λίγο πριν την πτώση του αεροπλάνου στο Σινά της Αιγύπτου, δορυφόρος των ΗΠΑ κατέγραψε «έκρηξη θερμότητας» στο σημείο όπου συνέβη το δυστύχημα, γεγονός που ενισχύει το σενάριο της έκρηξης και του τρομοκρατικού χτυπήματος. Υπενθυμίζεται ότι από την ημέρα της τραγωδίας, το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη.

Σύμφωνα με το NBC, η κοινότητα εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να σημειώθηκε έκρηξη από βόμβα ή εξαιτίας των καυσίμων του αεροπλάνου, ενώ αυτό ήταν εν πτήσει. Κι αυτό γιατί δεν έχει καταγραφεί η θερμότητα που εκπέμπει ένας πύραυλος, που πιθανώς έπληξε εξωτερικά το Airbus.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, που μίλησε στο ABC, η «έκρηξη θερμότητας» μπορεί να μη σχετίζεται με τη συντριβή, καθώς το Σινά είναι μια περιοχή, στην οποία υπάρχει μεγάλη στρατιωτική δραστηριότητα.

Οι έρευνες για τα αίτια της χειρότερης αεροπορικής τραγωδίας στην ιστορία της Ρωσίας συνεχίζονται, με τους εμπειρογνώμονες να επισημαίνουν αφενός ότι είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και ότι κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται. «H ανάλυση των δεδομένων από τα "μαύρα" κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες», ανέφερε ο ρώσος πρέσβης στην Αίγυπτο. 

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας απορρίπτουν ως βιαστική κάθε εκτίμηση για τα αίτια της πολύνεκρης συντριβής, ενώ ο αιγύπτιος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να απορρίψει ως «προπαγάνδα» τα περί κατάρριψης από τζιχαντιστές. 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών αεροπορίας Αλεξάντερ Νεράντκο απέρριψε ως «πρόωρες» τις εκτιμήσεις που εξέφρασε η εταιρεία πως μοναδικό αίτιο θα μπορούσε να είναι «εξωτερικός παράγοντας». Οι ισχυρισμοί αυτοί, είπε, είναι αβάσιμοι στην παρούσα φάση. 

«Όταν υπάρχει προπαγάνδα πως η ISIS έριξε το αεροπλάνο, είναι ένας τρόπος να πληγεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και το κύρος της Αιγύπτου» δήλωσε ο αλ Σίσι, σημειώνοντας πως «η κατάσταση στο Σινά, και ειδικά σε εκείνη την περιορισμένη έκταση, είναι υπό έλεγχο». 

«Θα χρειαστεί χρόνος για να διευκρινιστεί αυτό το περιστατικό, δείτε την πτήση της Pan American που είχε συντριβεί στην Ευρώπη (στο Λόκερμπι το 1988). Χρειάστηκε χρόνια για να εξακριβωθεί η αλήθεια, τα αίτια της συντριβής. Δεν μπορούμε απλώς να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα», σημείωσε επίσης ο Σίσι μιλώντας στο BBC.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε σήμερα ανάρμοστο να συνδέεται η ρωσική στρατιωτική στρατηγική στη Συρία με την υπόθεση της έρευνας για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι στις έρευνες συμμετέχουν ερευνητές από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Οι τελευταίες, δραματικές στιγμές των επιβατών

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις για τα τελευταία λεπτά των 224 επιβάτων του μοιραίου Airbus. Σύμφωνα με την εταιρεία που το εκμεταλλευόταν, το αεροπλάνο ταλαντεύτηκε πάνω και κάτω πριν διαλυθεί στον αέρα και κάνει βουτιά 31.000 ποδιών!

Πολλοί από τους επιβάτες, παρόλο που ήταν δεμένοι στα καθίσματά τους, πετάχτηκαν έξω από την άτρακτο, καθώς το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και η ουρά αποσπάστηκε από το υπόλοιπο κομμάτι. 

Δυο φορές το αεροπλάνο ανέβηκε απότομα στα 3.000 πόδια σε τρία δευτερόλεπτα, πριν κάνει βουτιά 3.000 ποδιών λίγες δευτερόλεπτα μετά και εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο επαναπατρισμός των σορών των θυμάτων στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, έχουν μεταφερθεί στην Αγία Πετρούπολη οι σοροί 144 από τους 224 επιβαίνοντες, με τους συγγενείς υπό ψυχολογική υποστήριξη να έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγνώρισης.