Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε βάση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο όπου πρόσφυγες πραγματοποίησαν δυναμική διαμαρτυρία ζητώντας να λάβουν άσυλο και να αναχωρήσουν προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Το περιστατικό έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Guardian που έλαβε στην κατοχή της φωτογραφικό υλικό και βίντεο, και ανάμεσα σε άλλα εμφανίζεται ένας άνδρας να απειλεί να αυτοκτονήσει πριν τον αποτρέψει βρετανός αξιωματικός. 

Σε άλλο βίντεο, μέλη ομάδας προσφύγων που έφτασαν στην Κύπρο τον περασμένο μήνα – ανάμεσά τους 28 παιδιά- ζητούν την απελευθέρωσή τους από την βάση της Δεκέλειας, μία εκ των δύο βρετανικών που υπάρχουν στο νησί. 

«Είμαι 12 χρονών. Καθόμαστε στις σκηνές και κάνει κρύο. Δεν μας επιτρέπουν να βγούμε έξω... Βοηθήστε μας» λέει ένα παιδί. 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται μία μεγάλη ομάδα να διαμαρτύρεται πίσω από έναν φράκτη και να φωνάζει συνθήματα. «Αφήστε μας να φύγουμε», λένε οι πρόσφυγες, ενώ ένας άλλος φωνάζει: 

Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από τη Συρία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, μάλιστα έβαλαν φωτιά σε σκηνές

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, το πλοίο που τους μετέφερε ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά παράλια. Τους εντόπισε στις 21 Οκτωβρίου ένας κύπριος ψαράς, σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από την βάση της RAF στο Ακρωτήρι. Οι 114 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν άμεσα στη βάση της Δεκέλειας.

Η Κύπρος συμφώνησε να προχωρήσει τις διαδικασίες παροχής ασύλου για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφτασαν στη βάση παρά το ότι ο ΟΗΕ ανέφερε πως είναι αρμοδιότητα της βρετανικής κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί, βάσει της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας του 2003, όσοι φτάνουν στα εδάφη των δύο βρετανικών βάσεων ζητώντας άσυλο θα λάβουν τα σχετικά έγγραφα από την βρετανική κυβέρνηση. 

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε στον Guardian ότι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων είναι καλές και ότι έχουν πρόσβαση σε τροφή, στέγη και τηλεπικοινωνίες. 

Είναι η δεύτερη φορά που φτάνουν πρόσφυγες σε βρετανική βάση στην Κύπρο. Το 1998 μία βάρκα που μετέφερε Κούρδους έφτασε στην ακτή με τη βοήθεια των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο λόγω του νομικού και πολιτικού καθεστώτος της βάσης, οι 67 δεν έχουν λάβει ακόμα άσυλο, 17 χρόνια μετά... 

Εκπρόσωπος των Βάσεων επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ μόνο το επεισόδιο με την πυρπόληση των σκηνών, λέγοντας ότι «τώρα επικρατεί ομαλότητα». Ανέφερε ακόμα ότι οι σκηνές που κάηκαν έχουν αντικατασταθεί.

Σε ερώτηση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε γνωματεύσεις των εκπροσώπων των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ, οι οποίες πιστοποιούν, όπως είπε, ότι οι συνθήκες φιλοξενίας είναι καλές σε ό,τι αφορά τροφή και στέγη.