Η κυβέρνηση του Ισραήλ επανέλαβε ότι δεν επεμβαίνει στην έκβαση του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν «δεν επεμβαίνουμε. Έχουμε άποψη για το τι θα θέλαμε να συμβεί στη χώρα. Αλλά δεν είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε αυτή τη στιγμή υπέρ ή κατά του Άσαντ».

Στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη την Παρασκευή, στις οποίες συμμετείχαν οι κύριες εμπλεκόμενες χώρες στη Συρία «οι Ρώσοι ήταν υπέρ (του Άσαντ), οι Αμερικανοί κατά, οι Τούρκοι κατά, οι Σαουδάραβες κατά, οι Ιρανοί υπέρ», απαρίθμησε ο κ. Γιαλόν.

«Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο. Ασχολούμαστε με τα δικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε, επιμένοντας στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει το Ισραήλ, όπως η εξαπόλυση επιθέσεων από την Συρία ή απόπειρες μεταφοράς προηγμένων οπλικών συστημάτων ή χημικών πολεμικών ουσιών στη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή άλλες ένοπλες οργανώσεις. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει πως αν παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» του, θα αναλάβει στρατιωτική δράση.

Παράλληλα επισήμανε πως το Ισραήλ δεν προσφέρει οπλισμό σε καμιά πλευρά του εμφυλίου πολέμου και παρείχε μόνο περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στα χωριά των υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας.

«Δεν δίνουμε οπλισμό, αλλά ανθρωπιστική βοήθεια. Με δύο όρους: ότι οι τζιχαντιστές δε θα φτάσουν στον φράκτη (στα Υψίπεδα του Γκολάν) και ότι δεν θα ακουμπήσουν τους Δρούζους, που είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μας. Και αυτό έχει αποτέλεσμα — επιμέρους συμφωνίες στη βάση κοινών συμφερόντων», πρόσθεσε ο κ. Γιαλόν.