Εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στήθηκε στην Κύπρο όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν, εξέπεμψε σήμα κινδύνου γύρω στις 20.00 χθες το βράδυ, ενώ βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Συνολικά 26 άτομα, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν από τους Κύπριους λιμενικούς, ενώ το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το τέταρτο που συμβαίνει στην χώρα τους τελευταίους μήνες.

Οι ναυαγοί ξεκίνησαν την Παρασκευή από το Λίβανο με προορισμό την Ελλάδα, ωστόσο στα μέσα της διαδρομής ο διακινητής τους επιβιβάστηκε σε άλλο σκάφος και έφυγε αφήνοντας τους μόνους και αβοήθητους στο πλοιάριο να μάχονται με τα μανιασμένα κύματα. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, πλήρωσαν στον διακινητή από 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει από το Λίβανο στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά πλήρωσαν από χίλια δολάρια. 

Xάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του κυπριακού λιμενικού, διασώθηκαν και οι 26, με τους 16 από αυτούς να νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Οι υπόλοιποι οκτώ ενήλικες από τους 16 συνολικά που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λάρνακας, αφού έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών, οδηγήθηκαν με συνοδεία της Αστυνομίας σε ξενοδοχείο της πόλης για διανυκτέρευση.

Την επιχείρηση συντόνιζε από τα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος  εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στα πληρώματα όλων των μέσων, που επιχείρησαν με αυταπάρνηση και με αίσθημα ευθύνης και έφεραν σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το έργο των λιμενικών με μια συγχαρητήρια ανάρτηση στο twitter.