Μπορεί η νίκη του AKP στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία να ήταν σαρωτική, ωστόσο δεν ήταν ολοκληρωτική. Και αυτό γιατί το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία θα επιχειρηθεί η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας. 

Στην επαύριο της αναμέτρησης, όπως είναι φυσικό, το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε σήμερα πως «ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα των εκλογών ήταν η ανάγκη να λυθεί το συντομότερο, το ζήτημα του νέου συντάγματος».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα στην προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για τη σύνταξη νέου συντάγματος, μια προσπάθεια η οποία δεν καρποφόρησε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης. «Εύχομαι ότι στη νέα αυτή περίοδο θα στηρίξουν την προετοιμασία του νέου συντάγματος. Αλλιώς, αν την εμποδίσουν, θα λογοδοτήσουν μετά από τέσσερα χρόνια στις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της εθνοσυνέλευσης, τα πολιτικά κόμματα θα ξεκινήσουν μια καρποφόρα προσπάθεια».

Ένας εκ των συμβούλων του προέδρου, ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Αναθεώρηση του συντάγματος: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες 

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφάλισε 317 έδρες στη νέα Βουλή, επί συνόλου 550. Για να προχωρήσει σε αναθεώρηση, το AKP έχει δύο τρόπους. Πρώτον να συγκεντρώσει τη συναίνεση 330 βουλευτών και έπειτα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και δεύτερον απλώς να καταγράψει πλειοψηφία 367 εδρών. 

Στο πρώτο σενάριο το AKP χρειάζεται τη στήριξη 13 πρόσθετων βουλευτών, γεγονός που βέβαια θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Από τη στιγμή που η αναθεώρηση ταυτίζεται με το «ερντογανικό» προεδρικό σύστημα, τα τρία κόμματα (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) δεν αναμένεται να δώσουν τη στήριξή τους. Εάν όμως σε κάποια από τα κόμματα αυτά υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις, με ανεξαρτητοποίηση βουλευτών, με δημιουργία νέων ή με προσχώρηση βουλευτών στο AKP, τότε το κυβερνών κόμμα δεν θα δυσκολευτεί να βρει τη στήριξη που χρειάζεται.

Βεβαίως το ιδανικό σενάριο είναι να βρεθούν οι 50 βουλευτές ώστε να αποφευχθεί τελείως το δημοψήφισμα. 

Στο ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος έχει αρχίσει ήδη η κριτική προς το πρόσωπο του αρχηγού Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το ίδιο ισχύει και για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Δυσαρέσκεια απέναντι στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει αρχίσει επίσης να εκφράζεται, κυρίως από το ΡΚΚ και την κουρδική-εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία.