Στην έκρηξη βόμβας που τοποθέτησε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος φέρεται να οφείλεται η συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στην χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, όπως δήλωσαν αργά χθες το βράδυ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ασφάλειας. 

Οι ίδιοι επεσήμαναν ωστόσο ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους αυτού το Σάββατο. 

Η Βρετανία αναφέρθηκε και αυτή χθες στην πιθανότητα να είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο ένας εκρηκτικός μηχανισμός, αλλά δεν έκανε λόγο για κάποια τρομοκρατική οργάνωση που μπορεί να ευθύνεται. 

"Συμπεράναμε ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η συντριβή να προκλήθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό πάνω στο αεροσκάφος", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, έπειτα από σύνοδο της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, της οποίας προήδρευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. 

Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι η Βρετανία "συστήνει να αποφεύγεται οποιοδήποτε αεροπορικό ταξίδι δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ Σέιχ" και σημείωσε ότι "αυτό σημαίνει πως από τώρα δεν θα γίνονται βρετανικές επιβατικές πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ". 

Τα σχόλια αυτά του Βρετανού υπουργού έγιναν την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να δεχθεί επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αυτήν την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος Airbus A321M συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το γνωστό θέρετρο της Αιγύπτου, το Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, προκαλώντας τον θάνατο και των 224 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.