Το βίντεο που δείχνει τη διάσωση 26 προσφύγων ανοικτά του Κάβο Γκρέκο εδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία Κύπρου.

Σύμφωνα με το sigmalive.com την Τρίτη το απόγευμα το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), έθεσε σε επιφυλακή το ελικόπτερο της Αστυνομίας «ΙΑΣΩΝ», για πιθανό περιστατικό διάσωσης προσφύγων. 

Στις 6.55μ.μ., το ελικόπτερο «ΙΑΣΩΝ» απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας και γύρω στις 8μ.μ., εντόπισε στη θάλασσα, έξι ναυτικά μίλια, από τις ακτές της Δημοκρατίας, να επιπλέει ένα σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 26 άνθρωποι.

Στην περιοχή όπου εντοπίστηκε το σκάφος, επικρατούσε θαλασσοταραχή. Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, το ελικόπτερο «ΙΑΣΩΝ», με τη συνδρομή του αστυνομικού ελικοπτέρου «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» και ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, έστησαν επιχείρηση διάσωσης.

Οι 26 ναυαγοί, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη ξηρά, όπου όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για 13 ενήλικες και 13 ανήλικους, πρόσφυγες από τη Συρία και το Λίβανο.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες, παρουσίασαν προβλήματα υποθερμίας και αφυδάτωσης και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης. Έξι παιδιά και μία γυναίκα νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, έξι παιδιά και δύο γυναίκες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και ένα παιδί μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία. Η κατάσταση της υγείας όλων των νοσηλευομένων, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, είναι εκτός κινδύνου. Άλλοι εφτά ενήλικες τοποθετήθηκαν από την Πολιτική Άμυνα, σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα.

Από έρευνα που διενεργήθηκαν από το ΤΑΕ Αμμοχώστου, διαπιστώθηκε ότι το σκάφος απέπλευσε από το Λίβανο την περασμένη Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015, με προορισμό την Ελλάδα. Κάθε ένας από τους επιβαίνοντες, φέρεται να κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 1000 δολαρίων σε δύο πρόσωπα. Από τις εξετάσεις, διαπιστώθηκε επίσης ότι μεταξύ των 26 ναυαγών που διασώθηκαν, βρισκόταν και το τριμελές πλήρωμα του σκάφους.

Πρόκειται για ένα 30χρονο, ένα 48χρονο και ένα 35χρονο, οι οποίοι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνδρομής και βοήθειας για παράνομη είσοδο ή παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβοήθησης προσώπου τρίτης χώρας για παραμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, εμπορίας ενηλίκων προσώπων και εμπορίας παιδιών. Το ΤΑΕ Αμμοχώστου διερευνά την υπόθεση.