Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, η «σύνθεση της οποίας είναι καλή και κατάλληλη», όπως δήλωσε, και ζήτησε τον τερματισμό της κρίσης που συγκλονίζει εδώ και ένα μήνα τη συντηρητική πτέρυγα που βρίσκεται στην εξουσία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
 «Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι καλή και κατάλληλη και η κυβέρνηση πρόκειται να επιτελέσει έργο», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του προς το κοινοβούλιο.

  Σε υπαινιγμό που έκανε στις έντονες κριτικές που δέχονται εδώ και ένα μήνα η ιρανική προεδρία και η κυβέρνηση από τη συντηρητική πτέρυγα που κυριαρχεί στην ιρανική πολιτική ζωή και το Ματζλίς -κοινοβούλιο-, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σημείωσε ότι «γνωρίζει τις αδυναμίες και τα προβλήματα» που υπάρχουν.

  Όμως «η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο οφείλουν να αλληλοβοηθούνται», σημείωσε.

  «Η φιλία και η μετριοπάθεια στη χώρα και στις σχέσεις του κοινοβουλίου με την κυβέρνηση είναι κάτι το αναγκαίο», κατέληξε.

  Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σκέφτηκε κάποια στιγμή να παραιτηθεί κατά την κρίση που τον είχε φέρει αντιμέτωπο με τον Αλί Χαμενεΐ όσον αφορά την καθαίρεση του υπουργού Πληροφοριών, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει, δήλωσε παράλληλα σήμερα ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

 «Κάποια στιγμή ο πρόεδρος έφτασε στο σημείο να σκεφτεί την παραίτηση, όμως τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οφείλει να συνεχίσει το έργο του», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ρεζά Μπαχονάρ, πρώτος αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

  Ο Αχμαντινεζάντ είχε αποσυρθεί από το δημόσιο βίο για περίπου δέκα ημέρες στα τέλη Απριλίου διαμαρτυρόμενος για το βέτο που άσκησε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ στην απομάκρυνση του υπουργού Πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί.

 Η θεαματική αυτή «εξέγερση» του ιρανού προέδρου πυροδότησε σοβαρή πολιτική κρίση στους κόλπους της συντηρητικής πτέρυγας που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράν, με τους υπερσυντηρητικούς να καταγγέλλουν παρέκκλιση της προεδρίας που θα απειλούσε το καθεστώς και να αξιώνουν από τον Αχμαντινεζάντ να επιστρέψει «στον καλό το δρόμο» της υπακοής στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν.

  Όσον αφορά το θέμα αυτό, ο Μπαχονάρ διευκρίνισε ότι ο αγιατολάχ Χαμενεΐ «επιθυμεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της σε συνθήκες ηρεμίας και να τελειώσει φυσιολογικά τη θητεία της», η οποία ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2013.

    Ο Αχμαντινεζάντ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2013, καθώς το ιρανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία.

    Ο Μπαχονάρ, ο οποίος είχε εντείνει τις επικρίσεις του τους τελευταίους μήνες κατά του προέδρου Αχμαντινεζάντ, έκρινε τέλος ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση».
TAGS