Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, με το ενδεχόμενο της βόμβας να κερδίζει έδαφος. Την ίδια ώρα, το Λονδίνο καθηλώνει βρετανικά αεροσκάφη στην περιοχή, η Ρωσία επιμένει πως κάθε εκτίμηση για τα αίτια της συντριβής είναι μόνο «εικασίες, στην παρούσα φάση», ενώ κατά τον βρετανό ΥΠΕΞ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ερευνητές «δεν έχουν ακόμη απόδειξη ουτε δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση» ότι η συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου, που στοιχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους, οφειλόταν σε έρκρηξη βόμβας, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας

«Η υπόθεση μιας έκρηξης μέσα στο ρωσικό αεροπλάνο δεν βασίζεται σε γεγονότα» και «η Αίγυπτος επιμένει να είναι η έρευνα ακέραια και ενδελεχής ώστε να καταστεί δυνατό να τεκμηριωθούν τα γεγονότα στα μάτια ολόκληρου του κόσμου για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας παγκοσμίως», πρόσθεσε ο υπουργός Χόσαμ Καμάλ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

«Όλα τα αεροδρόμια της Αιγύπτου ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία ελέγχονται τακτικά από την αιγυπτιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς και διμερείς ομάδες ελέγχου με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», διαβεβαιώνει ακόμη το υπουργείο.

Από την πλευρά τους, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο η συντριβή του Airbus A321-200 να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας. 

Σε δηλώσεις του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα πίσω από την συντριβή να βρίσκονται ένοπλοι που συνδέονται με την ISIS. 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουν ρόλο τζιχαντιστές, ο Χάμοντ ανέφερε μιλώντας στο Sky News:

Η ISIS στο Σινά διεκδίκηση την ευθύνη για την συντριβή αμέσως αφού έπεσε το αεροσκάφος. Εξετάζουμε το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού, και καταλήξαμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα.

Το Λονδίνο ανέφερε πως από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σεΐχ δεν θα εκτελεστούν βρετανικές πτήσεις μέχρι να διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ασφαλές.

Ρωσία: Μόνο η επίσημη έρευνα θα προσδιορίσει τα αίτια

Το Κρεμλίνο πιστεύει πως οποιεσδήποτε θεωρίες για το αίτιο της συντριβής του αεροπλάνου είναι εκτιμήσεις και πως μόνο η επίσημη έρευνα μπορεί να προσδιορίσει τι συνέβη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολίαζε μία δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος είπε πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ρωσικού αεροπλάνου.

Ο Πεσκόφ είπε πως ρωσικά αεροπλάνα εξακολουθούν να πετούν προς και από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία και η Βρετανία έχουν αναστείλει τις πτήσεις.

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε μια κυβερνητική συνεδρίαση σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου στην Αίγυπτο, ωστόσο διέταξε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.