Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν ορκίστηκε σήμερα και ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του σε τελετή που έγινε παρουσία αρχηγών κρατών από όλη την Αφρική, μετά τη νίκη του στις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο στη χώρα, οι οποίες θεωρήθηκαν ως οι πιο διαφανείς εδώ και δύο δεκαετίες στη Νιγηρία, αλλά αμαυρώθηκαν από τη μετεκλογική βία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 ανθρώπους.
"Ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας θα εκτελώ τα καθήκοντά μου όσο μπορώ καλύτερα, με πίστη και σύμφωνα με το Σύνταγμα", δήλωσε ο Τζόναθαν κατά την ορκωμοσία του.

Η ορκωμοσία του 53χρονου Τζόναθαν έγινε υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Αμπούζα, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης αυτής χώρας της Αφρικής.

Ο Τζόναθαν, χριστιανός από το Νότο, κέρδισε τον κύριο αντίπαλό του, τον μουσουλμάνο Μουχαμάντου Μπουχάρι, πρώην στρατιωτικό διοικητή από τον κυρίως μουσουλμανικό Βορρά, στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις 16 Απριλίου, οι οποίες θεωρήθηκαν ως οι πιο διαφανείς που γίνονται εδώ και δύο δεκαετίες στη Νιγηρία. Ωστόσο περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες ταραχές διάρκειας τριών ημερών που σημειώθηκαν μετά τις εκλογές.