Ένας Τούρκος πρώην συνταγματάρχης και άλλα επτά μέλη των σωμάτων ασφαλείας αθωώθηκαν χθες για συμμετοχή στο θάνατο 21 Κούρδων πριν από δύο δεκαετίες, σε μια δίκη που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές έχουν πει αποτελεί δοκιμασία για τις μεταρρυθμίσεις της χώρας στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Οι δικαστές συμπέραναν ότι υπήρχαν ανεπαρκείς αποδείξεις για να καταδικάσουν τον Κεμάλ Τεμιζόζ, 57, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής της αστυνομίας στην κωμόπολη Τσίζρε στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Συρία, μεταξύ του 1993 και του 1995, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μμε και ακτιβιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο Τεμιζόζ αρνήθηκε τις κατηγορίες. 

Δεκαπέντε περίπου συγγενείς θυμάτων ταξίδεψαν 1.000 χιλιόμετρα από την Τσίζρε στο δικαστήριο στο Εσκισεχίρ, νοτιοδυτικά, για να παραστούν στην τελευταία εκδίκαση. Έμειναν σιωπηλοί όταν αναγνώστηκε η απόφαση, είπε ο Χαρούν Παντίρ, μάρτυρας, ο οποίος είχε πει στο δικαστήριο ότι είχε συλληφθεί με τον πατέρα του και το θείο του στις 6 Ιουνίου του 1994. Δεκαέξι χρονών τότε, ο Παντίρ είπε στο δικαστήριο ότι είχε αφεθεί ελεύθερος αλλά ότι οι δύο ενήλικες εξαφανίστηκαν. "Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για μένα γιατί είμαι Κούρδος," είπε μετά τη δίκη.