Οι προσπάθειες της Βρετανίας να επαναπατρίσει χιλιάδες βρετανούς τουρίστες από το παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου περιπλέχθηκαν σήμερα όταν η αεροπορική εταιρία easyJet ανακοίνωσε ότι οι αρχές απαγόρευσαν ορισμένες από τις πτήσεις της στην Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέστειλε τις πτήσεις προς και από το θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω ανησυχιών ότι η συντριβή ενός ρωσικού αεροπλάνου που είχε αναχωρήσει από το ίδιο αεροδρόμιο στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες, οφειλόταν σε έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως η Βρετανία, που έχει περίπου 20.000 τουρίστες στο Σαρμ ελ-Σέιχ, σχεδίαζε τον επαναπατρισμό τους σήμερα. Επρόκειτο να ταξιδέψουν μόνο με χειραποσκευές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η easyJet ανέφερε πως δόθηκε άδεια μόλις σε δύο από τις δέκα πτήσεις που σχεδίαζε από την Αίγυπτο. Άλλες αεροπορικές εταιρίες δήλωσαν πως οι πτήσεις τους θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου αρνήθηκε ότι εμποδίζει την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε πτήσεων, υπογράμμισε όμως πως ο αριθμός τους έχει περιοριστεί λόγω των δυνατοτήτων του αεροδρομίου.

«Η κατάσταση για τις βρετανικές πτήσεις στο Σαρμ ελ Σέιχ παραμένει ρευστή. Οι αιγυπτιακές αρχές μας είπαν ότι θα επιτρέψουν έναν περιορισμένο αριθμό πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η easyJet.

«Συνεργαζόμαστε με τη βρετανική κυβέρνηση στο ύψιστο επίπεδο για μία λύση», προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

Η Thomas Cook Airlines, η easyJet, η Monarch, η British Airways και η Thomson πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και στο Σαρμ ελ-Σέιχ.