Απόφαση για αναστολή όλων των πτήσεων των επιβατικών αεροπλάνων της προς την Αίγυπτο, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τελικά τη συντριβή του μοιραίου αεροπλάνου έλαβε σήμερα η Ρωσία. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ:

Μέχρι να γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες αυτού που συνέβη, θεωρώ σκόπιμο να σταματήσουν οι ρωσικές πτήσεις στην Αίγυπτο. Πάνω απ΄όλα, αυτό αφορά τις τουριστικές πτήσεις. 

Την συγκατάθεσή του στην αναστολή των πτήσεων έδωσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ "ο αρχηγός του κράτους αποδέχθηκε τις συστάσεις του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας και έδωσε οδηγίες στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μηχανισμούς που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών".

Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός έστειλε ειδικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ.

Εικονολήπτης του Ρόιτερς είδε πολλά οχήματα να μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις στο κτιριακό συγκρότημα του αεροδρομίου. Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν πως βρίσκονται εκεί για να ενισχύσουν την ασφάλεια για τους τουρίστες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να επιτρέψει την πραγματοποίηση μόνο οκτώ από τις 29 πτήσεις που προβλεπόταν να γίνουν σήμερα προκειμένου να επαναπατριστούν οι βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται στο Σαρμ ελ-Σέιχ μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά.

"Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρίες επέλεξαν να μην επιτρέψουν στους επιβάτες να πάρουν μαζί τους παρά μόνο χειραποσκευές", όμως "οι χώροι αποθήκευσης του αεροδρομίου δεν επιτρέπουν τη φιλοξενία περισσότερων από 120 τόνων αποσκευών", προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

"Αυτός ο σημαντικός όγκος αποσκευών (που θα παρέμενε εκεί σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν οι 29 πτήσεις) θα επηρέαζε την εθνική και διεθνή καλή αεροπορική κυκλοφορία".