Έδαφος κερδίζει το σενάριο της βομβιστικής επίθεσης στο Airbus A321 που συνετρίβη στην έρημο του Σινά, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του το περασμένο Σάββατο, την ώρα που βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων από την ανάλυση του μαύρου κουτιού προκύπτει πως σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό περιοδικό Le Point επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο κοντά στην έρευνα, οι έλεγχοι στον καταγραφέα φωνής στο πιλοτήριο έδειξαν πως η τραγωδία δεν συνέβη ούτε από τεχνική βλάβη, ούτε από λάθος του πληρώματος. 

Η πηγή που είχε πρόσβαση στα δεδομένα των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους ανέφερε πως άκουσε έναν ήχο που παραπέμπει σαφώς σε έκρηξη και πρόσθεσε πως ο κινητήρας σταμάτησε αμέσως μετά. 

Νωρίτερα, αιγύπτιος αξιωματούχος υποστήριξε στο αμερικανικό δίκτυο ABC πως το πιο πιθανό σενάριο είναι το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε από βόμβα.

Σημειώνεται πως αυτό το σενάριο έσπευσαν να υιοθετήσουν τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Μια πηγή είπε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας για το αν είχε τοποθετηθεί ή όχι βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο που συνετρίβη σε ορεινή τοποθεσία του Σινά, παρασέρνοντας στον θάνατο 224 ανθρώπους, επιβάτες και μέλη του πληρώματός του.

Την εν λόγω εκδοχή προκρίνουν και οι βρετανοί. Προχτές, το γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι ενώ συνεχίζεται η έρευνα «δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά» ποια ήταν η αιτία της συντριβής. «Όμως, καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες, ανησυχούμε ότι το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση πτήσεων πάνω από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Αυτή το σενάριο υιοθέτησε εξ αρχής η αεροπορική εταιρεία Kogalymavia με εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες». «Μόνο μία "έξωθεν ενέργεια" μπορεί να εξηγήσει τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Αναστέλλονται οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών προς την Αίγυπτο

Την ίδια στιγμή, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή όλων των πτήσεων των επιβατικών αεροπλάνων της προς την Αίγυπτο, μέχρι να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τελικά τη συντριβή του μοιραίου αεροπλάνου.

Την συγκατάθεσή του στην αναστολή των πτήσεων έδωσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ «ο αρχηγός του κράτους αποδέχθηκε τις συστάσεις του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας και έδωσε οδηγίες στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μηχανισμούς που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών».

Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός έστειλε ειδικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.