Εως την 6η Ιουνίου αναμένεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο κύριες παλαιστινιακές οργανώσεις, η Φατάχ κι η Χαμάς, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση μιάς μεταβατικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα από τη Γάζα ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Θα προκύψει μία συμφωνία, γιά τα ονόματα όλων των υπουργών», τόνισε ο κ. Σάατ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φάταχ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο τέλος των συνομιλιών, που είχε, με τον πρωθυπουργό της Χαμάς γιά όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κ. Ισμαήλ Χανίγιε.

    Ο κ. Σάατ βεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Φάταχ και η Χαμάς πρόκειται επίσης να συμφωνήσουν αναφορικά με τις φυλακίσεις, αλλά και τις αποφυλακίσεις των ανθρώπων, που σχετίζονται με την πολιτική.

Γιά τη Λωρίδα της Γάζας το θέμα αυτό θα φροντίσει η Χαμάς, γιά τη Δυτική Οχθη θα το φροντίσει η Φάταχ, δηλαδή το κύριο κόμμα της «Παλαιστινιακής Αρχής», του προέδρου Αμπάς, βεβαίωσε ο κ. Σάατ.

«Εχει μειωθεί ο αριθμός των φυλακισμένων και το ζήτημα αυτό πρόκειται να έχει ρυθμιστεί μέσα στις προσεχείς μέρες", τόνισε επίσης ο κ. Σάατ, αν και δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, από σήμερα, γιά τις σχεδιαζόμενες αποφυλακίσεις.

Υστερα από μία τετραετία διαφωνιών, η Χαμάς κι η Φάταχ είναι στο δρόμο να συμφωνήσουν γιά τη σύνθεση μιάς κυβέρνησης από προσωπικότητες των Παλαιστίνιων και στη συνέχεια να οδηγηθούν στο τέλος ενός 12μηνου σε βουλευτικές εκλογές, αναφέρουν σήμερα οι πολιτικοί παρατηρητές.

  Μεγάλη πρόοδος ανάμεσα στην προσέγγιση της Φάταχ με την Χαμάς, θυμίζουν οι ίδιοι, έγινε στη διάρκεια του περυσινού φθινόπωρου, στη Δαμασκό, τελικά όμως οι τότε διαβουλεύσεις τους είχαν ανασταλεί «μέχρι νεοτέρας».

  Το κορύφωμα της διαφωνίας των δύο κυριότερων παλαιστινιακών οργανώσεων τοποθετείται, χρονικά, στη διάρκεια του 2007, δηλαδή ένα έτος μετά απ την άνετη επικράτηση της Χαμάς, στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη Λωρίδα της Γάζας. Μία αφετηρία, γιά τον απόλυτο πολιτικό της έλεγχο σε βάρος της Φάταχ  σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.