Μία εβδομάδα μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το ρωσικό Airbus A321, και με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το σενάριο του τρομοκρατικού χτυπήματος αρχίζει και γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Αμερικανοί και Βρετανοί, έχουν σπεύσει μάλιστα να το υιοθετήσουν – αν και με μικρές επιφυλάξεις. Μάλιστα προχτές διέρρευσε η πληροφορία πως οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών υπέκλεψαν ένα μήνυμα τρομοκρατικής οργάνωσης στον Σινά στις οποίο γινόταν λόγος για ένα μεγάλο χτύπημα που ετοιμαζόταν.

Παρότι προς το παρόν η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει επισήμως, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν προς τα εκεί. Και ήδη από την πρώτη ημέρα κιολας οι τζιχαντιστές που δραστηριοποιούνται στο Σινά – κατάλοιπο του φλερτ του Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο με ακραίους ισλαμικούς κύκλους έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη, αποδίδοντας την πράξη τους στη ρωσική εμπλοκή στη Συρία.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του χτυπήματος στις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Εάν όντως η συντριβή του Airbus και ο θάνατος των 224 επιβατών αποδοθούν σε τρομοκρατικό χτύπημα, ποια θα είναι η απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και της Αιγυπτιακής;

Το εν λόγω σενάριο αποτελεί κάλλιστα μία δικαιολογία για να κλιμακωθούν τα στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά και οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τις οποίες πραγματοποιεί ο αιγυπτιακός στρατός στη χερσόνησο του Σινά.

Ειδικότερα για τη Συρία, και παρότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές είναι πολύ μεγαλύτερης έντασης από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται προς το παρόν πως παρότι δέχεται ισχυρά πλήγματα, αντέχει, ενώ και οι ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνησης – αντιπολίτευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η φερόμενη επίθεση ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσει ηθικά μία αμεσότερη εμπλοκή -με άλλα λόγια χερσαίες δυνάμεις- στον ρωσικό λαό.

Μία προοπτική που ωστόσο δεν έρχεται χωρίς τίμημα, οικονομικό και πολιτικό. Πέρα από τους πόρους που θα απαιτηθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα -εν μεσω ύφεσης της ρωσικής οικονομίας- μία ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή ίσως και να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Πούτιν. Και εάν αυτή τραβήξει σε μάκρος, τότε σίγουρα η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν θα δεχθεί σοβαρά πλήγματα.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων για να βοηθήσουν τον Άσαντ να κερδίσει τους τζιχαντιστές, παρότι σε πρώτη φάση είχε αποκλειστεί από τον ρώσο πρόεδρο, δεν σημαίνει ότι έχει τεθεί κιόλας τελείως εκτός κάδρου. «Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε χερσαία στρατεύματα στη Συρία. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν», είχε πει χαρακτηριστικά μερικές ημέρες πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί ο Πούτιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.  

Εάν πράγματι επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, η κατάσταση θα μοιάζει όπως ακριβώς την περιέγραψαν οι τζιχαντιστές όταν άρχισαν τα ρωσικά χτυπήματα: Μία ραγδαία και θανάσιμη κλιμάκωση.

Αλλά και θα δείξει πως παρά τα σφοδρά πλήγματα που δέχεται, το ΙΚ είναι ακόμα εδώ και πολεμάει: Μάλιστα έχει και τις δυνατότητες να μεταφέρει τον πόλεμο σε ασφαλή για τους ρώσους μέρη, όπως το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο.