current views are: 4

9 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:16

Τείχος Βερολίνου: 26 χρόνια από την ιστορική πτώση του (Βίντεο και φωτό)

Ήταν 9 Νοεμβρίου 1989 όταν το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας γκρεμίζεται και η Ευρώπη ενώνεται. Χιλιάδες άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια και πανηγυρίζοντας παρακολουθούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα του 20ού αιώνα και της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Δημοσίευση 09:16’
αρθρο-newpost

Ήταν 9 Νοεμβρίου 1989 όταν το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας γκρεμίζεται και η Ευρώπη ενώνεται. Χιλιάδες άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια και πανηγυρίζοντας παρακολουθούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα του 20ού αιώνα και της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ήταν 9 Νοεμβρίου 1989 όταν το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας γκρεμίζεται και η Ευρώπη ενώνεται, μπροστά στα μάτια  χιλιάδων ανθρώπων με δάκρυα. 

Το Τείχος της Ντροπής, όπως αποκαλείται από τους Γερμανούς το Τείχος του Βερολίνου, υψώθηκε στις 13 Αυγούστου 1961, αποκλείοντας το κομμάτι του Βερολίνου που ήταν υπό αμερικανική επιρροή από το υπόλοιπο Βερολίνο και το κομμάτι της Γερμανίας που ήταν υπό ρωσική επιρροή.

Τους τελευταίους μήνες του 1989 η Σοβιετική Ενωση και όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα παρέπαιαν με τις ηγεσίες τους να δείχνουν ανήμπορες να αντιστρέψουν την κατάσταση. Στη Γερμανία ήδη από τις 4 Νοέμβρη πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν κάθε βράδυ στο Τείχος σύμβολο της διχοτόμησης της ηπείρου, απαιτώντας την κατεδάφισή του.

Στις 9 Νοεμβρίου 1989 αρχίζει το γκρέμισμά του και ενώνεται και πάλι το γερμανικό έθνος, που ακόμα και σήμερα δεν ξεχνά αυτή την πληγή.

Σημειώνεται ότι κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238 προσμετρώντας και τα ατυχήματα, θύματα των οποίων τελικά κατέληξαν.

Το Τείχος του Βερολίνου σήμερα

Σήμερα έχουν απομείνει λίγα κομμάτια από το Τείχος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. 

Πιο συγκεκριμένα, μένουν όρθια τρία κομμάτια: ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

Ακόμη, κάποια άλλα μικρότερα τμήματα και λίγα φυλάκια βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη του Βερολίνου. Όλα τα κομμάτια του τείχους έχουν υποστεί αλλοιώσεις κυρίως από τουρίστες, οι οποίοι αφαιρούσαν υλικό από το τείχος για να το κρατήσουν ως σουβενίρ ή να το πουλήσουν.

Το ανατολικό μέρος του τείχους είναι σήμερα καλυμμένο από γκράφιτι τα οποία δεν υπήρχαν, όταν το Τείχος φρουρούταν από οπλισμένους στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας.

Το 1990, 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του Τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. Το 2008, και ενόψει της επετείου των 20 ετών από την πτώση του Τείχους έναν χρόνο αργότερα, άρχισε ένα πολυδάπανο σχέδιο για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών αυτών, με τη συμμετοχή μάλιστα και πολλών από τους 118 καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τουριστικά σημεία της πόλης, ο Δήμος έχει τοποθετήσει πέτρινες πλάκες κατά μήκος της διαδρομής του Τείχους και μεταλλικές επιγραφές που αναγράφουν: «Berliner Mauer 1961-1989».


σχετικα αρθρα