Ως «άδικες και δυσανάλογες για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα» απέρριψε η Τουρκία τις επικρίσεις της ΕΕ στην έκθεση για το σεβασμό του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, χαρακτηρίζοντας, επίσης, ως «απαράδεκτα» τα σχόλια για τις εξουσίες που ασκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Οι επικρίσεις διατυπώθηκαν στην ετήσια έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση της υποψηφιότητας της Άγκυρας για ένταξη στην Ένωση.
 
Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΕ, υπάρχει μια "αρνητική τάση" για το κράτος δικαίου στην Τουρκία και "σοβαρές οπισθοδρομήσεις" στην ελευθερία της έκφρασης, σε μια περίοδο που η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Άγκυρα για να βελτιωθεί η συνεργασία αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση.
 
Το τουρκικό υπουργείο υπογράμμισε πως η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, που ηγείται της χώρας εδώ και δώδεκα χρόνια, έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια πολλές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την "ανεξάρτητη και αντικειμενική" δικαστική εξουσία και την ελευθερία έκφρασης γενικά.
 
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει επίσης πως λαμβάνει υπόψη τις "δίκαιες και λογικές κριτικές" που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.